Wildernis Festival, tv-experiment en Summer Dance Forever

Still uit het negen uur durende, Franse slow-tv-experiment 'Tokyo Reverse', dat dit weekend door de VPRO wordt uitgezonden.
Still uit het negen uur durende, Franse slow-tv-experiment 'Tokyo Reverse', dat dit weekend door de VPRO wordt uitgezonden. Foto screenshot Youtube.com

Dit weekend kun je je overlevingsvaardigheden testen op een nieuw festival in Leiden, de hele nacht wakker blijven tijdens een tv-experiment of ‘gewoon’ naar een internationaal urban dansfestival in de hoofstad.

KIJKEN // Tv-experiment

zaterdag 23 augustus, 23.35-5.45u, NPO 3

Als je morgennacht nog geen plannen had, graag tv kijkt en het niet erg vindt om de hele nacht wakker te blijven zit je bij NPO 3 prima op je plek. In de jaarlijks terugkerende themaweek TV Lab zendt de VPRO het Franse tv-experiment Tokyo Reverse uit. En dan is dit nog de verkorte versie van zes uur (!). Wat kun je verwachten? De VPRO omschrijft:

“Een jongen wandelt op straat, recht voor de camera. Hij loopt soepel door de straten van een grote wereldstad. Maar dan opeens; een jogger komt voorbij, achteruit. Een vogel vliegt achteruit. Auto’s rijden achterstevoren. Regen valt omhoog in plaats van beneden. Deze jongeman loopt vooruit terwijl de hele wereld achteruit beweegt. Welkom bij het Tokyo Reverse experiment.”

Het origineel werd vorig voorjaar op France 4 vertoond, dat destijds negen jaar bestond, en duurde geheel toepasselijk ook negen uur. Wat bezielt een filmmaker om een negen uur durende film te maken waarin iemand achtersevoren loopt? Hetzelfde dat de Noorse bevolking bezielde om eerder al uren achtereen naar een treinreis te kijken: het fenomeen ‘slow tv’ dus. Let ook op de aanstekelijke live-soundtrack vol elektronische beats.

Bekijk een klein fragment:

FESTIVAL // De Wildernis in

zondag 24 augustus, 13-23u, Park Cronesteyn (Leiden), kinderen tot 12 jr gratis, volwassenen €15,-, geen kaartverkoop aan de deur

Het festivalseizoen is nog niet op z’n einde, en dat betekent dat je je ook dit weekend weer kunt onderdompelen in muziek, kunst en theater op een festival bij jou in de buurt. Zo kun je deze zondag je overlevingsvaardigheden beproeven op het Wildernis Festival, dat wordt gehouden in het bosrijke gebied van de regio Leiden op het terrein van Theehuis ‘De tuin van de smid’. Dat wordt omgetoverd “in een festijn voor jong en oud, in de polderoase van Park Cronesteyn”. Op het muzikale programma staat o.a. vers Nederlands talent in de vorm van Bells of Youth, The Silverfaces, Cheaters en Beans & Fatback (en nog veel meer). En dan is er nog theater, zijn er kinderactiviteiten en is er een heel randprogramma vol duurzame dingen.

ZOEKEN // Voetzoekertjes

Sterrenwacht en museum Sonnenborgh, Utrecht, kinderen tot 4 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar €4,50, volwassene €7,00

In de Utrechste Sterrenwacht en museum Sonnenborgh kunnen nu ook de allerkleinsten op onderzoek uit. Met de peuter- en kleuterroute Voetzoekertjes volgen kinderen tussen 3 en 6 jaar een ruimtemannetje dat dwars door het museum voetsporen heeft achtergelaten. De speurtocht leidt langs foto’s die het ruimtemannetje gemaakt heeft van allerlei objecten in het museum. Volwassenen kunnen onder meer terecht bij drie telescopen die het museum bezit: de Merz-telescoop (150 jaar oud), de Gala-telescoop en de Lunt-telescoop (grootste zonnetelescoop van Nederland). Elke zondag is het ‘Zon op Zondag‘ in het museum en kun je bij helder weer de zon van dichtbij bekijken door de Lunt.

KIJKEN EN DANSEN // Summer Dance Forever

t/m 28 augustus, Amsterdam, diverse locaties en diverse toegangsprijzen

Vlug, stof je sneakers af zodat je mee kunt doen met de dansers die hun lichaam in bochten wringen waarvan je niet wist dat ze bestonden en waarvan de ledematen van elastiek lijken. Tot en met 28 augustus neemt het internationale dansfestival Summer Dance Forever namelijk Amsterdam over. Er zijn workshops van dansers en choreografen die bijvoorbeeld met de groten der aarde (zoals Beyoncé) dansen en op tournee gaan, dance battles en seminars, en je kunt natuurlijk zelf je moves laten zien. Ook vinden er voorrondes plaats voor de internationale danswedstrijd Juste Debout, maar kun je ook kijken naar één van de drie Forever Battles in de categorie ‘house dance’ in poptempel Paradiso. Vanavond zelf dansen? Dat kan op de Boss-dansavond in Paradiso, met de beste old-school hiphop en r&b (toegang €15).