VS willen IS ook in Syrië bestrijden

Amerikanen willen IS vernietigen. Minister Hagel van Defensie: „Dit gaat verder dan alles wat we hebben gezien.”

De Islamitische Staat kan niet worden verslagen zonder actie te ondernemen in Syrië, zo heeft de Amerikaanse stafchef gisteravond gezegd.

„Dit is een organisatie met een apocalyptische, het-einde-der-dagen strategische visie die uiteindelijk verslagen zal moeten worden”, zei stafchef generaal Martin E. Dempsey. „Kunnen ze verslagen worden zonder het deel van de organisatie aan te pakken dat in Syrië zit? Het antwoord is nee.”

Militaire analisten onderstrepen dat de grens tussen Noord-Irak en Syrië zo poreus is geworden dat de zeer mobiele IS-strijders probleemloos heen en weer kunnen gaan. Daarom kunnen bombardementen op IS-posities in Irak, waarvan de VS er sinds 8 augustus een negentigtal hebben uitgevoerd, de jihadistische groep nooit op de knieën brengen.

„Daarvoor is een veelheid aan instrumenten nodig”, zei Dempsey. „Slecht een deel daarvan zijn luchtaanvallen. Ik voorspel niet dat die in Syrië zullen worden uitgevoerd, tenminste niet door de Verenigde Staten. Maar het vereist het gebruik van alle instrumenten van nationale macht – diplomatiek, economisch, inlichtingen, militair.”

De toon verhardt in Washington. Woensdag had minister van Buitenlandse Zaken Kerry gezegd dat IS „vernietigd moet worden”. Gisteren zei minister van Defensie Chuck Hagel: „Ze vormen een bedreiging voor al onze belangen, of dat nu in Irak is of elders. Ze zijn meer dan zomaar een terreurorganisatie. Ze koppelen ideologie aan geraffineerde militaire bekwaamheid. Ze zijn geweldig goed gefinancierd. Dit gaat verder dan alles wat we hebben gezien.”

Op de vraag of luchtaanvallen op doelen in Syrië worden overwogen, zei Hagel: „We bekijken alle opties.” De Iraakse luchtmacht is op dit moment niet goed toegerust voor zulke bombardementen. De VS hebben Irak 36 F-16’s en 24 Apache-helikopters verkocht. Die zijn nog niet geleverd.

President Obama heeft het zenden van Amerikaanse grondtroepen naar Irak uitgesloten. Van verschillende kanten wordt er daarom voor gepleit meer en betere wapens te sturen naar de Koerdische peshmerga.

Na Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben ook Duitsland en Italië zich hier bereid toe verklaard. Duitsland, na de VS en Rusland de grootste wapenproducent ter wereld. had al defensief militair materieel toegezegd. Minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier zei woensdag dat Berlijn ook de levering van wapens overweegt „die het vermogen van de peshmerga om zich te verdedigen, vergroten.” Duitsland heeft in het verleden levering van wapens aan partijen in conflictengebieden afgewezen.

Washington lijkt te hopen dat politieke veranderingen in Bagdad, waar een regering van nationale eenheid de kloof tussen sunnieten en shi’iten moet verkleinen en militaire versterkingen van het Iraakse leger en de Koerdische militie IS in het defensief kunnen dringen.

„IS moet worden aangepakt aan beide kanten van wat op dit moment in feite een niet bestaande grens is”, zei generaal Dempsey. „Dat zal gebeuren wanneer we een coalitie in het gebied hebben die de taak op zich neemt ISIS op termijn te verslaan.”