VS: dreiging jihadisten IS groter dan die van Al-Qaeda

De dreiging die uitgaat van de strijders van de Islamitische Staat (IS) is zonder precedent. “Ze zijn een directe bedreiging voor al onze belangen, in Irak of elders”, zei de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel gisteravond. Ook generaal Martin Dempsey, de stafchef van het Amerikaanse leger, waarschuwt voor IS.

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel gisteravond met stafchef Martin Dempsey op een persconferentie in het Pentagon.
De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel gisteravond met stafchef Martin Dempsey op een persconferentie in het Pentagon. Foto Reuters / Yuri Gripas

De dreiging die uitgaat van de strijders van de Islamitische Staat (IS) is zonder precedent. “Ze zijn een directe bedreiging voor al onze belangen, in Irak of elders”, zei de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel gisteravond. Ook generaal Martin Dempsey, de stafchef van het Amerikaanse leger, waarschuwt voor IS.

Hagel zei tegen journalisten in het Pentagon dat de bedreiging die IS voor Amerika vormt misschien wel groter is dan de dreiging die eens uitging van Al-Qaeda, de terreurgroep die de VS in het hart wisten te treffen met de aanslagen van 11 september:

“Ze zijn meer dan een gewone terreurgroep. Ze zijn zeer nauw verbonden met hun ideologie, een verfijning van [...] militaire macht. Ze zijn enorm goed gefinancierd. Dit gaat verder dan alles wat we eerder hebben gezien.”

De discussie over de internationale dreiging van IS, een groep jihadisten die delen van Syrië en Irak in handen heeft en daar het kalifaat heeft uitgeroepen, laaide deze week op toen er een video opdook waarin de Amerikaanse journalist James Foley wordt onthoofd. Het filmpje schokte Amerika en de wereld en voert de druk op de regering-Obama op om meer te doen in de strijd tegen IS.

Obama gaf het Amerikaanse leger twee weken geleden toestemming luchtaanvallen uit te voeren op doelen van IS in het noorden van Irak. De VS voerden tot nu toe bijna honderd van die aanvallen uit, waarbij onder meer voertuigen en wapenopslagplaatsen van IS werden bestookt. Door de aanvallen slaagden het Iraakse leger en Koerdische strijders erin terrein terug te winnen op IS, maar de strijdgroep lijkt zich redelijk goed staande te houden in het grootste deel van het ‘kalifaat’.

Generaal: aanvallen in Syrië nodig om IS te verslaan

Generaal Martin Dempsey, de stafchef van het Amerikaanse leger, zei gisteravond dat voor het verslaan van IS meer nodig is dan wat de VS op dit moment doen. Hij benadrukte dat IS ook aangepakt moet worden in Syrië, waar de jihadisten een deel van het oosten van het land in handen hebben. Dempsey:

“Kunnen ze verslagen worden zonder dat het deel van hun organisatie dat in Syrië zit aan te pakken? Het antwoord is nee. Ze zullen dan moeten worden aangepakt aan beide kanten van de grens (tussen Irak en Syrië - red.) die er op dit moment in feite niet bestaat.”

Amerikaanse functionarissen zeggen tegen persbureau Reuters dat het niet uitgesloten is dat Obama de Amerikaanse militaire operatie tegen IS uitbreidt, hoewel het niet de verwachting is dat de president van de operatie een langdurige oorlog wil maken. Obama trok een aantal jaren geleden de Amerikaanse troepen terug uit Irak en heeft gezegd dat het sturen van grondtroepen deze keer geen optie is.