Voor huisvader, nerd en lolbroek

Er zijn er vele en er komen steeds nieuwe bij. In deze grote en groeiende markt trekt iedere app zijn eigen gebruikers, met eigen codes en etiquetten. Wie gebruikt welke app?

None
Illustratie Roland Blokhuizen

WhatsApp is de app voor keurige huisvaders in de file: wie haalt de kinderen op, wat gaan we eten? En vriendinnenclubjes: kijk eens wat een leuk sjaaltje. Met meer dan een half miljard gebruikers wereldwijd is WhatsApp een van de grootste en bekendste berichtendiensten ter wereld. Voor nog geen euro per jaar kun je onbeperkt berichten, foto’s, video’s en audiofragmenten versturen. In Nederland heeft de app bijna tien miljoen actieve gebruikers. Het motto van oprichter Jan Koum past misschien ook wel bij de nuchtere Nederlandse volksaard: ‘No ads, no games, no gimmicks!’

Vrienden, familie, collega’s en buren zitten allemaal onder dezelfde knop. Dat, in combinatie met het rechttoe-rechtaan ontwerp, maakt dat de app zich bij uitstek leent voor keurige, gewone, normale gesprekken – de ondeugendste smiley is de lachende drol. Natuurlijk wordt er binnen bedrijfs- en vriendengroepen op WhatsApp geregeld ongein gedeeld, maar voor gemene, smerige of seksueel getinte berichten kun je beter andere apps gebruiken.