VN waarschuwt voor geldgebrek voor voedselhulp in Noord-Korea

Ongedateerde foto van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die een plantage bezoekt.
Ongedateerde foto van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die een plantage bezoekt. Foto Reuters / KCNA

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwt dat de organisatie zijn operaties in Noord-Korea mogelijk begin volgend jaar moet staken als internationale donoren de komende tijd geen geld overmaken. Dat heeft WFP-directeur voor Azië Kenro Oshidari gezegd.

Het voedingsprogramma in Noord-Korea, dat al decennia kampt met voedseltekorten, is gericht op het voorkomen van groeiproblemen bij kinderen, die door de honger worden veroorzaakt. Maar de VN-organisatie laat nu weten dat als het geld niet tegen november binnen is het WFP zijn operaties in Noord-Korea vanaf februari 2015 moet staken. Het WFP wilde 2,4 miljoen mensen, bijna 10 procent van de Noord-Koreaanse bevolking, van voedsel en drinken voorzien. Maar de organisatie heeft zijn oorspronkelijke ambities al terug moeten schroeven omdat het maar een kwart van de benodigde 150 miljoen euro wist op te halen.

Een van de redenen dat er minder geld is binnengekomen is omdat verschillende landen aarzelen met donaties. Zo zouden de VS geld overmaken als Noord-Korea het kernwapenprogramma zou staken. Maar toen onderhandelingen daarover stukliepen en het land weer begon met proeven met nucleaire raketten, besloten de VS ook geen voedselhulp te steunen.

Noord-Korea moet concurreren met andere humanitaire noden

Een ander probleem is dat Noord-Korea moet concurreren met de oproepen om hulp van andere organisaties en noodsituaties in landen zoals Irak, Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het WFP roept internationale donoren nu op om op z’n minst 37,5 miljoen euro over te maken zodat de organisatie in ieder geval 670.000 kinderen van jonger dan twee jaar kan helpen. Oshidari zei dat Noord-Korea geen probleem is dat “later verholpen” kan worden:”

“Ik kom nu al jaren in Noord-Korea en zie daar de onvolgroeide kinderen. We willen geen nieuwe generatie laten opgroeien die fysiek en geestelijk gehandicapt is door voedseltekort.”

Van 1994 tot 1998 woedde in het land een ernstige hongersnood, waarbij tussen de 800.000 en drie miljoen mensen stierven. Door een inefficiënt economisch systeem en internationaal isolement hebben nog steeds miljoenen Noord-Koreanen onvoldoende eten.