VN: dodental oorlog Syrië op 191.000, waarschijnlijk hoger

Een meisje in Ain Tarma, Damascus, op 21 augustus.
Een meisje in Ain Tarma, Damascus, op 21 augustus. Foto Reuters/Bassam Khabieh

De oorlog in Syrië heeft, gerekend tot april, het leven gekost aan 191.369 mensen. Daarmee is het dodental sinds vorig jaar verdubbeld. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal doden nog veel hoger, meldt persbureau Reuters op basis van een rapport van de Verenigde Naties.

Over 51.953 opgegeven doden was niet genoeg informatie beschikbaar. Zij werden niet meegerekend in het rapport. Daarnaast zijn er waarschijnlijk veel doden gevallen die helemaal niet zijn geregistreerd.

De mensenrechtenchef van de VN, Navi Pillay, herhaalde haar oproep om mensen die schuldig zijn aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te vervolgen bij het Internationaal Strafhof. Ze heeft ook felle kritiek op het gebrek aan internationale actie om einde te maken aan de burgeroorlog.

Het VN-rapport is gebaseerd op gegevens van vier groepen en de regering die met elkaar zijn vergeleken. De laatste keer dat de VN met cijfers kwam over de oorlog in Syrië, was in juli vorig jaar. Toen werd de grens van honderdduizend doden overschreden.

Een jaar geleden leek het erop dat de Verenigde Staten zouden ingrijpen in Syrië, na een gifgasaanval op een buitenwijk van hoofdstad Damascus. De Amerikaanse luchtaanvallen werden afgewend doordat Assad beloofde zijn chemische wapens te laten vernietigen.

Lees ook: Syrië, een jaar na de gifgasaanval. Minder aandacht, niet minder