Verlaten stukjes Big Apple

Een speeltje van Disney-figuur Buzz Lightyear op een stapel cassettebandjes en plastic, een vergeelde tekening van Al Pacino op een muur en een rottende bank. Een kleine selectie aan artefacten die Will Ellis aantrof in de zogeheten Gowanus Batcave, ooit een beruchte slaapplek in Brooklyn voor weggelopen tieners. Op zijn website AbandonedNYC.com brengt de fotograaf de verlaten en vergeten gebouwen van de stad in beeld. Als een archeoloog vertelt Ellis met zijn foto’s de geschiedenis van de vijf stadsdelen van The Big Apple. Zoals het verhaal van het in 1885 gebouwde Kings Park Psychiatric Center dat op zijn hoogtepunt in de jaren veertig bijna negenduizend patiënten telde, maar door de komst van de veel effectievere psychiatrische medicatie de deuren moest sluiten in 1996. Alleen de ijzeren deuren van de isolatieruimtes en de verroeste bedden tussen bekladde muren doen herinneren aan deze tijd.