Opinie

Vergeten discojuweeltjes in Arnhem

Rolinde Hoorntje spot trends en tipt. Ze spreekt Hunee over zijn zwemverleden, en ze gaat naar hem luisteren op 8BahnHarbour in Arnhem.

You're my invitation to happiness, zongen de Pointer Sisters zaterdagavond op Lowlands. Er had geen toepasselijker begin voor Hunees dj-set kunnen zijn. Dat was een geluks-explosie, lachspier- en ledenmatengymnastiek in één. Samen met vriend Antal sloot hij hun daaropvolgende back-to-back-set af met Donna Summers ‘I feel Love’. „Het was geweldig, intens, uitputtend, verrassend, energiek, vriendelijk en heel, heel erg speciaal,” zegt de net naar Amsterdam verhuisde Zuid-Koreaan achteraf.

Hun Choi - Hunee (spreek uit: Hoe-Nie) is een koosnaam van zijn moeder - staat bekend om zijn disco-edits. Of nee, geen edits, liefst mixt hij de originele versie van vergeten discojuweeltjes aan platen die laveren tussen house, soul, funk met af en toe een uitstapje naar lyrische Afrojazz of Arabische volksmuziek. Hoe komt een in Zuid-Korea geboren tiener, opgegroeid in een working class family uit een industriestreek in Duitsland, bij disco uit? Dans was zijn eerste liefde, hiphop het begin van zijn muzikale ontdekkingstocht. Hoe ging dat precies? „Ik begon mijn voeten te bewegen, mijn benen volgden, mijn heupen en billen cirkelden rond en na een glimlach tilde ik langzaam mijn armen omhoog.”

Hunee is droog en naar eigen zeggen een beetje lui – antwoorden per mail en liefst niet meer dan een regel per vraag. Hij was vroeger zwemmer en verhuisde naar Berlijn in een volgepropte auto om daar te werken in een platenzaak. Na een carrière te hebben opgebouwd als dj, kreeg hij verzoekjes in zijn inbox om zelf in de studio aan de slag te gaan. Negentig procent wees hij af, maar hij ging in op gerenommeerde labels als Permanent Vacation, Ostgut Ton en het Amsterdamse houselabel Rush Hour. Na een jaar in Los Angeles te hebben gewoond (daar waren ze meer van de onderbuikbas dan de discodip), verhuisde hij een half jaar geleden naar Amsterdam. „De platenzaken zijn er diep, de luchthaven is dichtbij, ik krijg er inspiratie en zit veel in de studio. Ik kom tot rust hier.”

Festivals, dat vond hij als bezoeker vroeger niets. Hij houdt niet van massaspektakel. Maar naarmate hij vaker wordt geboekt krijgt hij wel waardering voor de sfeer van een optreden overdag. Hoe? Dat laat hij morgen zien in Arnhem, want dan kan je weer ‘hunchen’ tijdens 8BahnHarbour festival. Met negen heel goede dj’s, onder wie Hunees inspirators Gerd Janson, Efdemin en Legowelt. ‘Kaplaarzen niet nodig, sneakers kunnen aanblijven’ belooft de organisatie op de site. Er is wel water, maar geen regen. Want Hunee draait intense, diepe disco, lekker warm, binnen in de tent.