Trucks van Russisch hulpkonvooi rijden richting Loegansk

De vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi rijden weer richting Loegansk. Dat schrijft persbureau Reuters. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat alle Oekraïense “excuses” om het konvooi tegen te houden, zijn uitgeput.

Het Russische hulpkonvooi.
Het Russische hulpkonvooi. Foto Reuters / Maxim Shemetov

De vrachtwagens van het Russische hulpkonvooi hebben de Oekraïense grens overgestoken. Dat schrijft persbureau Reuters. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat alle Oekraïense “excuses” om het konvooi tegen te houden, zijn uitgeput.

Update 12:58 uur - In een reactie aan persbureau Reuters noemt Valentyn Nalyvajtsjenko, de directeur van de Oekraïense veiligheidsdienst, het oversteken van het Russische hulpkonvooi een “directe invasie”. Oekraïne zal geen geweld gebruiken tegen het konvooi, zegt Nalyvajtsjenko.

Volgens het Oekraïense persbureau Interfax heeft Kiev geen toestemming gegeven voor het passeren van de grens. Een bron bij de Oekraïense regering zegt dat de Russen compleet verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van het konvooi.

Bewaking door rebellen

De 262 vrachtwagens van het konvooi stonden sinds vorige week stil bij de Oekraïense grens. Ze wachtten op goedkeuring om het land in het oosten binnen te mogen rijden. Zodra de trucks de Oekraïense grens zijn gepasseerd, vallen ze onder verantwoordelijkheid van het Rode Kruis.

Maar, zegt het Rode Kruis nu, de hulpmedewerkers zijn er niet bij:

Twitter avatar ICRC ICRC We’ve not received sufficient security guarantees from the fighting parties. Our team in #Lugansk reports heavy shelling overnight. #Ukraine
Twitter avatar ICRC ICRC The #Russian #AidConvoy is moving into #Ukraine, but we are not escorting it due to the volatile security situation.

Volgens een ooggetuige wordt het humanitaire konvooi uit Moskou wordt bewaakt door een klein aantal rebellen. De trucks rijden richting de stad Loegansk, waar de pro-Russische rebellen en regeringstroepen in gevecht zijn

Andrew Roth, verslaggever voor The New York Times:

Twitter avatar ARothNYT Andrew Roth They are in Ukraine. Only beige drivers behind the wheel. No Red Cross personnel visible yet. Ten have gone in. http://t.co/9sdOm5KscD

Inhoud van de wagens is onduidelijk

Wat er precies in de auto’s zit, is nog onduidelijk. Verschillende media spreken over water, generatoren en slaapzakken. Door de gevechten in Loegansk zitten inwoners van de stad al weken zonder stromend water en is er een groot voedsel- en medicijnentekort.

 

 

Oekraïne vreest daarentegen dat de Russische trucks wapens bevatten, bedoeld voor de rebellen.

Oekraïens konvooi

Ook Oekraïne is een konvooi gestart. Dat kwam eind vorige week aan in het oosten van het land. De Oekraïense wagens zijn vooral volgestopt met groenten en fruit, bestemd voor ruim twintigduizend mensen in tien dorpen en steden.

Begin deze week werd bekend dat Rusland en Oekraïne een akkoord zouden hebben bereikt over het konvooi. Het Rode Kruis, coördinator van de operaties, zou overeenstemming hebben bereikt met Oekraïne.

Angst voor permanente Russische aanwezigheid

De autoriteiten van Oekraïne stelden een aantal voorwaarden aan de doorgang van het konvooi, waaronder het passeren van een door Kiev gecontroleerde grensovergang. De vrees bestaat dat het konvooi een opmaat is voor een permanente Russische militaire aanwezigheid in Oost-Oekraïne.