‘Topbestuurders klagen bij Plasterk over lager loon’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Topbestuurders van onder meer ziekenhuizen, woningcorporaties en hogescholen verzetten zich tegen plannen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk om hun salarissen te verlagen. Volgens onderzoek van RTL Nieuws zou de minister al tientallen brieven hebben ontvangen waarin de bestuurders bezwaar maken.

Plasterk wil de lonen van bestuurders in de semipublieke sector met ingang van volgend jaar terugbrengen naar een ministerssalaris. Dat zou betekenen dat de bestuurders zo’n 170.000 euro per jaar gaan verdienen. Nu is dat nog maximaal 230.000 euro.

Uit brieven van onder meer het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR), de Nederlandse Publieke Omroep, de RDW en de koepel van universitaire ziekenhuizen wordt duidelijk dat een lager salaris ‘problematisch’ is voor de topbestuurders, zo meldt RTL. De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties gebruikt zelfs de term onaanvaardbaar’.

De schrijvers stellen dat het verlagen van de lonen ‘ingrijpende gevolgen’ heeft en ‘contraproductief’ werkt. Ook worden de plannen van Plasterk ‘onbehoorlijk’ en ‘onzorgvuldig’ genoemd.