Suriname worstelt door droogte met groot stroomtekort

Archieffoto van de stuwdam in het Brokopondoplan.
Archieffoto van de stuwdam in het Brokopondoplan. Foto ANP

Suriname kampt sinds het begin van deze week met een groot tekort aan elektriciteit. Door aanhoudende droogte is het waterpeil van het Brokopondostuwmeer enorm gezakt, waardoor drie van de zes waterkrachtturbines noodgedwongen zijn stilgelegd. Niet alleen in grote delen van hoofdstad Paramaribo maar tot ver daarbuiten wordt sinds dinsdag beurtelings de stroom uitgeschakeld, omdat anders het volledige netwerk kan uitvallen.

Het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor energieopwekking zegt dat de huidige situatie maandenlang kan duren, zelfs tot het einde van dit jaar. Op dit moment heeft Suriname namelijk te weinig dieselgeneratoren om de weggevallen waterkracht op te vangen.

“Vijftien jaar lang heeft geen enkele regering willen investeren in een uitbreiding van de capaciteit. Intussen is onze economie enorm gegroeid en neemt de vraag naar elektriciteit jaarlijks met vijf tot tien procent toe”, aldus Willy Duiker, waarnemend directeur van de Energiebedrijven Suriname.

Nieuwe centrale niet aangesloten

President Desi Bouterse opende vorige week vrijdag weliswaar nog een nieuwe centrale in hartje Paramaribo die elfduizend gezinnen van stroom zou kunnen voorzien, maar die blijkt nu nog niet te zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Ook van een installatie die eind februari ten zuiden van de hoofdstad feestelijk werd geopend, komt nu aan het licht dat die nog niet volledig is afgebouwd. Pas tegen het einde van dit jaar zullen de twee nieuwe centrales op volle kracht draaien.

De situatie komt Bouterse in het Surinaamse parlement op heel wat kritiek te staan. De oppositie eiste donderdag dat het staatshoofd onmiddellijk de volksvertegenwoordiging kwam toespreken. Bouterse blijkt momenteel echter in het binnenland van Suriname te vertoeven, waardoor hij het parlement pas volgende week dinsdag meer uitleg zal verschaffen. Naar verwachting zal hij het dan ook hebben over een meerjarenenergieprogramma dat zijn regering aan het uitwerken is.

Zuinig met stroom

Buiten het parlement wordt vooral door ondernemers steen en been geklaagd. “Een keer een stroomstoring kan, maar bijna dagelijks is te veel. Het is vooral teleurstellend dat er niet met ons wordt gecommuniceerd over wat er aan de hand is”, vertelt een ondernemer tegen ochtendkrant De Ware Tijd.

Het elektriciteitsbedrijf van Suriname roept consumenten momenteel op om zuinig om te springen met stroom. Vooral het gebruik van airconditioners wordt ontraden. (Novum)