Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Speedbootbestuurder Vinkeveen komt vrij

De 49-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij een fatale aanvaring begin augustus op de Vinkeveense Plassen komt vrij. Dat meldt de rechtbank in Utrecht vandaag. Er zijn onvoldoende “ernstige aanwijzingen” om de man nog langer vast te houden.

Een agent bij een boot die betrokken was bij een aanvaring op de Vinkeveense Plassen.
Een agent bij een boot die betrokken was bij een aanvaring op de Vinkeveense Plassen. Foto ANP/Petershotnews.nl

De 49-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij een fatale aanvaring begin augustus op de Vinkeveense Plassen komt vrij. Dat meldt de rechtbank in Utrecht vandaag. Er zijn onvoldoende “ernstige aanwijzingen” om de man nog langer vast te houden.

Update 15.35 uur: Het OM gaat in hoger beroep tegen de beslissing om de bestuurder vrij te laten. De “stevige verdenking” die er nog steeds is, is volgens justitie genoeg om de man vast te houden.

Bij het ongeval op 2 augustus kwamen twee manen om het leven nadat hun boot was geramd door een speedboot. De Oosterbeker die de speedboot bestuurde werd verdacht van doodslag.

De rechtbank kwam op basis van nieuwe stukken tot de conclusie dat de 49-jarige man niet langer kan worden vastgehouden. Daar zijn ernstige aanwijzingen voor opzet of roekeloosheid voor nodig en die zijn er niet, schrijft de raadkamer van de rechtbank. De man wordt nog wel verdacht van dood door schuld, maar de wet staat niet toe dat hij op basis van die verdenking langer vast blijft zitten.

Speedboot tegen sloep

De rechter-commissaris wilde de man al eerder vrijlaten maar justitie ging daar met succes tegen in beroep, meldt persbureau Novum. Toen waren er volgens de raadkamer wel voldoende ernstige bezwaren om de bestuurder vast te houden.

Bij het ongeluk voer de speedboot in op een sloep waar vier mannen in zaten. Twee van de opvarenden van de sloep overleden ter plaatse. De schipper van de speedboot zou veel te hard hebben gevaren en verliet de plaats van het ongeluk. De politie wist hem en vier andere verdachten op te sporen. De andere vier kwamen kort na hun arrestatie al vrij.