Shi’itische aanval op moskee Irak - ten minste zestig doden

Een shi’itische militie heeft het vuur geopend op sunnitische moskeegangers in Irak. Daarbij zijn ten minste zestig doden gevallen, meldt een vertegenwoordiger van een lokaal mortuarium aan persbureau Reuters.

Uitgebrande winkels in Baquba na gevechten tussen Iraakse troepen en strijders van Islamitische Staat vorige maand.
Uitgebrande winkels in Baquba na gevechten tussen Iraakse troepen en strijders van Islamitische Staat vorige maand. Foto Reuters/Mohammed Adnan

Een shi’itische militie heeft het vuur geopend op sunnitische moskeegangers in Irak. Daarbij zijn ten minste zestig doden gevallen, meldt een vertegenwoordiger van een lokaal mortuarium aan persbureau Reuters.

De aanval vond plaats in Baquba, de hoofdstad van de oostelijke provincie Diyala. Getuigen zeggen dat het dodental hoger is, maar die berichten konden niet worden bevestigd.

Het sektarische geweld in Diyala is de afgelopen tijd opgelaaid door de opmars van de jihadisten van Islamitische Staat in Irak. In juni braken bij Baquba zware gevechten uit tussen shi’itische milities en de sunnitische extremisten. In de stad werden vervolgens ten minste 44 vermoorde sunnieten gevonden. Ze waren door hun hoofd of borst geschoten door de shi’itische milities, die aan de kant van de regering vechten.

De extremistische beweging ISIS, nu omgedoopt tot Islamitische Staat, heeft delen van Syrië en Irak veroverd en daar een kalifaat uitgeroepen. Religieuze minderheden en alle mensen die niet gehoorzamen aan hun islamitische wetgeving, worden op gruwelijke wijze vervolgd en vermoord.