Rasmussen: actie konvooi grove schending internationale afspraken

De eerste trucks van het humanitaire konvooi rijden richting het rebellenbolwerk Loegansk.
De eerste trucks van het humanitaire konvooi rijden richting het rebellenbolwerk Loegansk. Foto AP / Sergei Grits

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft de actie van het Russische konvooi veroordeeld. Trucks met hulpgoederen staken vanochtend zonder toestemming van Oekraïne de grens over.

Update 20.15: Het Witte Huis heeft Rusland opgeroepen het konvooi uit Oekraïne weg te halen. Washington noemt het een flagrante schending van de soevereiniteit van Oekraïne. Als Rusland dit niet doet, kan het land nog meer sancties tegemoet zien, meldt persbureau Reuters.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton noemt het oversteken een schending van het internationale recht. Rasmussen:

“Dit is een grove schending van internationale afspraken waar Rusland aan gebonden is. Deze beslissing kan de crisis in de regio, die Rusland zelf heeft gecreëerd en blijft aanwakkeren, alleen maar verergeren.”

Rasmussen betwijfelt daarnaast of Rusland het konvooi heeft gestuurd om burgers te helpen of om de separatisten te bewapenen. De NAVO ziet daarnaast “een alarmerende troepenopbouw” van het Russische leger vlak bij Oekraïne, aldus de secretaris-generaal.

EU-buitenlandcoördinator Ashton heeft in zelfde soort bewoordingen gereageerd op de ontwikkelingen. Een woordvoerder van Ashton laat weten:

“Dit is een duidelijke schending van de Oekraïense grens. Dit druist in tegen eerdere afspraken die gemaakt zijn tussen Rusland, Oekraïne en het Internationale Rode Kruis. Wij roepen Rusland op terug te komen op zijn besluit.”

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft bezorgd geregeerd op de ontwikkelingen en roept Rusland op zich onmiddellijk terug te trekken. Pentagon-woordvoerder admiraal John Kirby noemde de actie een overtreding van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit.

‘Rusland wil het konvooi eigenhandig aanvallen’

Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek is het konvooi bedoeld als ‘provocatie’. Volgens de regeringsleider wil Rusland het konvooi eigenhandig aanvallen om zo een aanleiding te scheppen om verder in te grijpen in Oekraïne.

Persbureau Reuters tekende uit de mond van een Russische diplomaat op dat het land geen internationale wetten overtreedt met het hulpkonvooi. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, voegt daar in een verklaring het volgende aan toe:

“Alles wat we doen is in lijn met de internationale humanitaire wetten. We kunnen niet en willen niet accepteren dat de mensen in Zuidoost-Oekraïne in zulke erbarmelijke omstandigheden leven.”

f

Merkel en Poetin bespreken wapenstilstand Oekraïne

Bondskanselier Merkel en president Poetin hebben vandaag telefonisch contact gehad over een wapenstilstand in Oekraïne. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. De twee wereldleiders bespraken de mogelijke stappen die Duitsland en Rusland kunnen zetten om tot een staakt-het-vuren en een dialoog te komen in Oekraïne. Tijdens het gesprek liet Poetin ook aan Merkel weten dat Rusland besloot het konvooi zonder toestemming Oekraïne in te sturen omdat het niet langer kon wachten op ‘groen licht’ uit Kiev.

Merkel heeft daarnaast ook haar zorgen geuit over het konvooi dat zonder toestemming de grens is overgestoken.