‘Rusland plaatst artillerie in Oekraïne en schiet op strijdkrachten’

Secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen.
Secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen. Foto Reuters / Yves Herman

Het Russische leger heeft in de afgelopen dagen artillerie en manschappen in Oekraïne geplaatst en gebruikt ze om te schieten op Oekraïense strijdkrachten. Dat melden NAVO-functionarissen aan The New York Times en The Washington Post.

Het Westen beschuldigt Rusland er al langer van dat het land de pro-Russische rebellen bewapent, maar tot nu toe was daar geen direct bewijs voor. Dat is er nu wel. Sinds de tweede helft van augustus heeft de NAVO meerdere berichten ontvangen die wijzen op directe inmenging van Russische troepen, “waaronder de Russische luchtmacht, luchtafweergeschut en speciale commandotroepen”, aldus NAVO-woordvoerder Oana Lungescu.

Buitenlandredacteur Hubert Smeets over de bewegingen van Rusland:

“De vraag is: trekt Rusland zich terug of trekken ze verder naar het westen van Oekraïne. Overigens moeten we wel vaststellen dat we niet weten of de Russen die door de NAVO worden gezien vanuit eigen initiatief in Oekraïne zitten, of in opdracht van de Russische staat. En dat maakt wel uit. Ten slotte is het ook belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de NAVO de laatste tijd vaker dit soort uitspraken heeft gedaan en dat Rasmussen, in tegenstelling tot zijn voorganger Jaap de Hoop Scheffer, eerder conclusies trekt.”

Eerder vandaag veroordeelde NAVO secretaris-generaal Rasmussen het oversteken van de Oekraïense grens door Russische vrachtwagens die humanitaire hulpgoederen bij zich hebben. Volgens de secretaris-generaal schendt Rusland hiermee de soevereiniteit van Oekraïne.