Rentebesluiten op een bergtop en wat de dag verder interessant maakt

Illustratie Pepijn Barnard

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Gaan we omhoog?

Jackson Hole is het Davos voor centrale bankiers. Belangrijke financiële wereldspelers (centrale bankiers, ministers van Financiën en academici) hebben zich voor een conferentie verzameld in het bergstadje in Wyoming.

De aandacht gaat vandaag uit naar de toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen en haar Europese evenknie Mario Draghi. Belangrijk thema: de rente op staatsleningen. Nog nooit betaalde Nederland zo’n lage rente op de staatsschuld.

Teun de Sloper

Deze week kwam analist Teun Teeuwisse met een vernietigend rapport over BAM, net zoals hij dat eerder deed bij Imtech. Meestal blijven ze in de luwte, maar deze vijf analisten werden beroemd door buitengewone voorspellingen.

Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

In 2018 willen de Britten een ruimtehaven openen. In eerste instantie voor defensielanceringen, maar uiteindelijk ook voor ruimtetoeristen. Acht mogelijke locaties zijn genoemd. Vanaf waar vertrekken we?

Succes met de strijd

Nederland stuurt duizend gevechtshelmen en duizend kogelwerende vesten naar de Koerden in Noord-Irak. Volgens minister Timmermans helpt dat “om te voorkomen dat het geweld zich over Iraaks Koerdistan verspreidt”.

Het Westen gaf na de Val van de Muur relatief steeds minder uit aan soldaten, tanks en straaljagers. Daar lijkt nu mondjesmaat een einde aan te komen. Vier vragen over defensie-uitgaven.

En verder

Het beste van Bloomberg laat zien hoe het ook kan. Niet de bedrijven uit Silicon Valley, maar Chinese internetgigant Alibaba valt op door zijn progressieve personeelsbeleid: negen van de 27 topmanagers zijn vrouw, relatief veel meer dan bij Facebook of Google.

In beeld het project van kunstenaar Luis Hernan van de Universiteit van Newcastle. Met een zelfontworpen apparaat maakt hij wifisignalen zichtbaar op foto’s.

De app ‘Yo’ vormde de inspiratie voor de nieuwe app Lo, die ook maar één ding kan: snel je locatie doorgeven. In potentie een nuttiger app dan de voorganger, aldus Het beste van Business Insider.

Genoeg plekken waar minder wijn wordt gedronken. In Het beste van Kommersant een land waar dat zo is. In Rusland weekt de opkomende middenklasse zich los van de sterke drank, en werpt zich op wijn.

    • Camil Driessen