Opinie

Pauze? Welke pauze?

Niks pauze. De volgens klimaatsceptici al ruim een decennium durende hiatus in de opwarming bestaat helemaal niet. Dat stellen Xianyao Chen (Oceaan Universiteit in China) en Ka-Kit Tung (Universiteit van Washington, Seattle) in een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Er zijn inmiddels al verschillende studies verschenen waarin een verklaring voor de schijnbaar afzwakkende opwarming wordt gegeven. Volgens Chen en Tung duikt de warmte vooral via de noordelijke Atlantische Oceaan en de zuidelijke oceanen naar grotere diepte. Zij baseren hun conclusie niet op computermodellen, maar zoals enkele eerdere studies, maar op miljoenen metingen tussen 1970 en 2013 op verschillende dieptes in de oceanen.

Zo vat de uitgever van Science het onderzoek samen (lees ook hier en hier):

‘Global warming seems to have paused over the past 15 years while the deep ocean takes the heat instead. The thermal capacity of the oceans far exceeds that of the atmosphere, so the oceans can store up to 90% of the heat buildup caused by increased concentrations of greenhouse gases such as carbon dioxide. Chen and Tung used observational data to trace the pathways of recent ocean heating. They conclude that the deep Atlantic and Southern Oceans, but not the Pacific, have absorbed the excess heat that would otherwise have fueled continued warming.’

Het is opmerkelijk dat de auteurs stellen dat de Grote Oceaan nauwelijks bijdraagt aan de warmte-opname. Eerder zijn er artikelen gepubliceerd die juist daar een belangrijke warmtespons menen te ontwaren. Zo is er het in februari in Nature gepubliceerde onderzoek van Matthew England en anderen:

‘Here we show that a pronounced strengthening in Pacific trade winds over the past two decades—unprecedented in observations/reanalysis data and not captured by climate models—is sufficient to account for the cooling of the tropical Pacific and a substantial slowdown in surface warming through increased subsurface ocean heat uptake.’

In The Guardian zegt Tung, die overigens zelf verrast werd door de resultaten van zijn meetgegevens, dat zijn onderzoek de betekenis van de Grote Oceaan niet relativeert, maar slechts beperkt tot gevolgen voor de korte termijn. Kevin Trenberth, die in de Christian Science Monitor aan het woord komt, is echter niet helemaal overtuigd door wat Chen en Tung schrijven:

‘The new paper adds nice details on the heat content of different oceans, writes Trenberth in an e-mail. But, he adds, the study fails to acknowledge the long-range effect that conditions in the tropical Pacific can have on the Atlantic, nor does it reflect an understanding of the effects that those long-range “teleconnections” have on heat and water.’

Misschien is toch gewoon, zoals Gavin Schmidt eerder dit jaar suggereerde in een artikel in Nature Geoscience, sprake van een toevallige samenloop van omstandigheden – zoals je van ingewikkelde en chaotisch systemen als het weer kunt verwachten:

‘a combination of factors, by coincidence, conspired to dampen warming trends in the real world after about 1992. [the] global mean surface temperature trend was smaller between 1997 and 2013 (0.07±0.08 °C per decade) than over the last 50 years (0.16 ± 0.02 °C per decade).’

Maar welke studie je ook neemt, uiteindelijk is de conclusie steeds weer dat de opwarming doorgaat maar verdwijnt naar een andere plek. Ook al valt nog niet te zeggen wanneer de ‘pauze’ eindigt, het  idee dat we rustig achterover kunnen leunen wordt door de meeste betrokken onderzoekers afgewezen. Tung:

‘The frightening part is it’s going to warm just as fast as the last three decades of the 20th century, which was the fastest warming we’ve seen.’

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.