Oekraïne veroordeelt oversteek konvooi - beschouwt het als een invasie

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft het oversteken van het Russische konvooi veroordeeld en noemt het een “schaamteloze overtreding van internationale regels”. Dat schrijft persbureau Reuters.

De eerste vrachtwagens van het hulpkonvooi passeren de grens in Oekraïne.
De eerste vrachtwagens van het hulpkonvooi passeren de grens in Oekraïne. Foto AP / Sergei Grits

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken heeft het oversteken van het Russische konvooi veroordeeld en noemt het een “schaamteloze overtreding van internationale regels”. Dat schrijft persbureau Reuters. De directeur van de Oekraïense veiligheidsdienst, Valentyn Nalyvajtsjenko, noemde de oversteek een “invasie”.

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn om 12.30 uur 145 Russische vrachtwagens met hulpgoederen de grens met Oekraïne gepasseerd; dit gebeurde zonder toestemming van de regering in Kiev. Legerwoordvoerder Andriy Lysenko zei in een verklaring tegen journalisten:

“Ze zijn de grens gepasseerd zonder toestemming of participatie van het Internationale Rode Kruis of de Oekraïense douane.”

Update 17.05 uur: Het Russische konvooi is inmiddels in Loegansk aangekomen, schrijft freelance journalist Volodymyr Solohub op Twitter:

Twitter avatar v_solohub Volodymyr Solohub More photos of #russianconvoy in #Luhansk - locals report around 60 trucks spotted so far RT @LUGANSK_TODAY http://t.co/esRomBq2v4

De directeur van de inlichtingendienst heeft laten weten dat Oekraïne het konvooi niet zal aanvallen, want het land wil Rusland niet “provoceren”.

“We gaan samenwerken met het Internationale Rode Kruis zodat we niet beschuldigd kunnen worden van provocatie.”

Ook beloofde Nalyvajtsjenko dat er geen luchtaanvallen op het konvooi zullen worden uitgevoerd.

Daarnaast heeft het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken aan de internationale gemeenschap gevraagd om de oversteek van het Russische konvooi te veroordelen.

Konvooi wacht al een week

De 262 vrachtwagens stonden sinds vorige week stil voor de Oekraïense grens. Ze wachtten daar op goedkeuring om het land binnen te rijden. Die toestemming is steeds niet gegeven. Zodra ze de grens oversteken, vallen ze onder de verantwoordelijkheid van het Rode Kruis, maar die hebben laten weten het konvooi niet te gaan begeleiden:

Twitter avatar ICRC ICRC The #Russian #AidConvoy is moving into #Ukraine, but we are not escorting it due to the volatile security situation.

Wat er precies in de auto’s zit, is nog onduidelijk. Verschillende media spreken over water, generatoren en slaapzakken. Door de gevechten in Loegansk zitten inwoners van de stad al weken zonder stromend water en is er een groot voedsel- en medicijnentekort.

Ook Oekraïne is een konvooi gestart. Dat kwam eind vorige week aan in het oosten van het land. De Oekraïense wagens zijn vooral volgestopt met groenten en fruit, bestemd voor ruim twintigduizend mensen in tien dorpen en steden.