Nog één of twee dagen onderzoek op rampplek nodig

De crashplaats van vlucht MH17.
De crashplaats van vlucht MH17. Foto ANP / Pierre Crom

Er zijn waarschijnlijk nog één of twee dagen nodig om de repatriëringsmissie van vlucht MH17 in Oekraïne te volbrengen. Dat zegt majoor Gerhard Smit van de Koninklijke Marechaussee (€) vandaag in NRC Handelsblad. Aan de missie werkten experts uit verschillende disciplines mee, onder wie agenten en forensisch onderzoekers.

Het zoekgebied heeft een oppervlakte van circa 96 vierkante kilometer. De experts hebben een groot deel van de site onderzocht, maar nog niet alles. Op 6 augustus moest de missie afgebroken worden vanwege de onveilige situatie. “We stoppen nu, maar we stoppen niet”, zei premier Rutte toen.

Of en wanneer er een nieuwe missie komt hangt af van de veiligheid in het gebied en de weersomstandigheden. Volgens majoor Smit kan de missie ook over een maand nog, en desnoods na de winter. “In de sneeuw kun je toch niet zoeken.”

Vandaag in NRC Handelsblad: Zoeken, het gevoel uitgeschakeld (€)