Nationale Garde vertrekt uit Ferguson

Een meisje houdt een bord omhoog tijdens een betoging op 21 augustus.
Een meisje houdt een bord omhoog tijdens een betoging op 21 augustus. Foto AFP/Joshua Lott

Gouverneur van Missouri Jay Nixon heeft de Nationale Garde opdracht gegeven zich terug te trekken uit Ferguson. De Garde werd ingezet in de voorstad van St. Louis nadat dagenlange protesten om de dood van een ongewapende zwarte tiener waren uitgelopen op geweld.

“De laatste twee avonden is het erg goed gegaan. Ik denk dat we vooruitgang hebben geboekt”, zei Nixon tegen een lokale radiozender. De noodtoestand blijft vooralsnog wel van kracht, schrijft persbureau AP.

De betogingen - die grotendeels vreedzaam verliepen - gaan nog wel door. Gisteravond kwamen zo’n honderd mensen bijeen voor een tocht naar de plek waar de tiener, Michael Brown, op 9 augustus door een blanke politieagent werd doodgeschoten.

Een demonstratie, afgelopen woensdag. Foto AP/Jeff Roberson

Politie met militair vertoon

Uit een autopsie die de familie van Brown liet uitvoeren, bleek dat hij door zes kogels is geraakt. Volgens getuigen stond de jongeman met zijn handen in de lucht. Het incident ontketende grote woede bij de overwegend zwarte gemeenschap van Ferguson.

De politie in Ferguson probeerde de protesten met militair vertoon in te dammen. Een mythe van voortdurende dreiging heeft de mentaliteit van politiemensen verhard, schrijft buitenlandredacteur Maartje Somers vandaag in nrc.next. Regelmatig komen mensen om bij arrestatie. Twee weken voor de dood van Brown stierf de astmatische Eric Garner aan een hartaanval nadat hij bij zijn arrestatie hardhandig in een wurggreep was genomen. Twee dagen na Brown stierf in Los Angeles de schizofrene Ezell Ford door drie politiekogels. Somers:

Amerikaanse agenten op straat gedragen zich de laatste jaren te veel als soldaten in vijandig gebied, zo blijkt. Met de vele wapens in de VS lopen agenten zeker meer gevaar dan hier. “Maar de grens tussen alertheid en paranoia wordt overschreden,” zegt David Klinger, voormalig agent en nu hoogleraar crimonologie aan de Universiteit van Saint Louis, aan de telefoon. Ook hij heeft hoofdschuddend gekeken naar het militair vertoon – automatische geweren, mijnbestendige pantservoertuigen, stroomstootwapens – waarmee de politie in Ferguson afgelopen week de demonstraties probeerde in te dammen.

De politie op 17 augustus nadat traangas werd ingezet om de menigte uiteen te drijven. Foto AP/Charlie Riedel

Het aantal doden dat in de Verenigde Staten valt bij aanhoudingen (12,5 miljoen per jaar), wordt niet onafhankelijk bijgehouden.

Maar op vrijwillige basis meldden korpsen aan de FBI meer dan vierhonderd ‘justifiable homicides’, dus gevallen waarbij de politie het recht had om te schieten, per jaar. Het aantal dode agenten door geweervuur daalt de laatste jaren. In 2013 waren het er 30, in 2011 48.

Lees ook: Ferguson was eens de belofte van postraciaal Amerika