Moordenaar Dirk Post krijgt nog een jaar tbs

De moordenaar van Dirk Post krijgt nog minimaal twaalf maanden een tbs-behandeling. Gisteren besloot de rechtbank in Lelystad de PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen, zoals jeugd-tbs wordt genoemd) van Jaap van der H. (20) met een jaar te verlengen. Daarmee geeft de rechtbank gehoor aan de eis van het OM.

De veertienjarige Dirk Post werd op 18 november 2009 dood gevonden in het Urkerbos. Hij was met 47 messteken om het leven gebracht. Bijna een jaar later bekende de toen zestienjarige Jaap van der H. dat hij de moord had gepleegd. Hij kreeg de hoogst mogelijke straf voor minderjarigen: een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Deskundigen menen dat Van der H. goede vooruitgang boekt in de kliniek en dat hij zeer gemotiveerd is. Toch is er meer tijd voor behandeling nodig.

Van der H. vermoordde Dirk Post naar eigen zeggen omdat Post gezegd zou hebben dat hij een vriendin van hem had misbruikt. Van der H., Post en twee andere jongens – toen medeverdachten – waren op dat moment in het Urkerbos om geesten op te roepen. Van der H. werd zo woedend, dat hij Dirk vermoordde.

De twee medeverdachten verklaarden echter dat Van der H. voordat ze naar het bos gingen al zei dat hij Post om het leven wilde brengen. Reden: Post zou waarschijnlijk hebben doorverteld dat Van der H. een nare ervaring had gehad met glaasje draaien. Van der H. was bang dat hij zou worden uitgelachen als dat uit zou komen.

Van der H. werd in 2010 veroordeeld tot een verblijf van in elk geval drie jaar in een inrichting voor een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening. Dat verblijf kan na de komende twaalf maanden met nog maximaal drie jaar worden verlengd.

In 2012 werd de PIJ-maatregel van Van der H. al met anderhalf jaar verlengd omdat er te veel risico’s waren verbonden aan het afbreken van de behandeling.

    • Evy van der Sanden