Minder winst ABN Amro door tegenvallers

AMSTERDAM - Kantoren aan de Zuidas van Amsterdam. Het zakencentrum van Amsterdam. foto: Hoofdkantoor van de ABNAMRO. ANP LEX VAN LIESHOUT Foto ANP

ABN Amro heeft vorig kwartaal flink minder winst gemaakt dan in dezelfde periode een jaar geleden. De bank hield na afdracht van belastingen 39 miljoen euro over, tegen 402 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2013. Dat blijkt uit de zojuist gepresenteerde kwartaalcijfers.

De winstdaling is grotendeels veroorzaakt door twee tegenvallers, schrijft ABN. Zo werd een nieuwe pensioenregeling geïntroduceerd, wat een kostenpost van 216 miljoen euro opleverde. Ook kreeg de bank een eenmalige heffing van 67 miljoen euro voor SNS Reaal. De heffing behelst een bijdrage aan de Staat voor de kosten van de nationalisatie van SNS Bank in 2012.

Zonder meeweging van die aftrekposten kwam de winst uit op 322 miljoen euro. ABN Amro zegt onder andere te profiteren van de aantrekkende huizenmarkt. Zo werden er het afgelopen kwartaal meer hypotheken verstrekt. Ook ontving de bank meer rente dan in 2013. Die inkomsten stegen met zes procent.

Topman Gerrit Zalm zegt tevreden te zijn over de resultaten. Ook is hij “voorzichtig optimistisch” over het herstel van de Nederlandse economie. Maar, waarschuwt hij:

“Die opwaartse trend kan onder druk komen te staan door de huidige geopolitieke spanningen.”

    • Eva Oude Elferink