Kredietbeoordelaar Fitch: economie Oekraïne flink achteruit

De bank FUIB in Marioepol.
De bank FUIB in Marioepol. Foto EPA / Maxim Shipenkov

Door de politieke onrust in Oekraïne gaat het een stuk slechter met de economie in het land dan in februari werd gedacht. Dat stelt kredietbeoordelaar Fitch in een rapport, waarin het de inschatting van de kredietwaardigheid van Oekraïne verlaagt met een stapje van B naar CCC.

In het rapport schrijft de kredietbeoordelaar:

“Hoewel de overheid gebied van de rebellen heeft veroverd, kan het conflict voortduren of verergeren, wat het economisch herstel en de banken kan schaden.”

Fitch verwacht dat de Oekraïense economie dit jaar met minstens 6,5 procent krimpt en dat het land volgend jaar en in 2016 geen enkele groei zal laten zien. Dit komt onder meer doordat de export naar Rusland in de eerste helft van dit jaar al met 24 procent is gedaald. Doordat het Russische Gazprom de gastoevoer naar Oekraïne heeft stopgezet, dreigt nog een tekort aan brandstoffen bovendien.

De kredietbeoordelaar merkt verder op dat de financiële positie van de overheid verslechtert. Het begrotingstekort loopt dit jaar naar verwachting op tot 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl de staatsschuld dit jaar hoger dan 65 procent van het bbp zal zijn. Dat betekent dat het harder achteruitgaat dan het IMF voorzag toen het noodleningen aan Oekraïne beloofde. Daarbij is de nationale munt met 37 procent gedevalueerd tegenover de dollar.

Oekraïne heeft 1,5 procent van het bbp gereserveerd om banken te steunen, maar Fitch denkt dat dit bedrag hoger moet zijn. De lagere waardering nu geeft aan dat beleggingen in staatsleningen van het land risicovol zijn en dat Oekraïne slechts onder gunstige omstandigheden leningen kan terugbetalen.