Meer mogelijkheden voor afnemen Nederlanderschap jihadisten

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het kabinet gaat de mogelijkheden uitbreiden om het Nederlanderschap af te nemen van jihadgangers. Dat zei minister-president Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De premier beloofde dat Nederland alle middelen zal gebruiken om de rechtsstaat overeind te houden. Ook krijgen opsporingsdiensten meer mogelijkheden om nationale reisgegevens in te zien.

De premier beloofde dat het kabinet binnenkort voorstellen naar de Tweede Kamer zal sturen. De maatregel rondom ‘nationaal gebruik van reisgegevens’ is bedoeld om potentiële jihadgangers beter te kunnen volgen en te voorkomen dat zij daadwerkelijk afreizen naar landen als Irak en Syrië. Aan welke gegevens Rutte precies denkt, werd niet verder verduidelijkt; de premier wil eerst de Tweede Kamer hierover inlichten.

De premier kondigde vorige week al nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen radicalisering, maar tot nu toe was onduidelijk aan wat voor soort maatregelen het kabinet denkt.

Maatregelen tegen jihadgangers

Ook maakte Rutte duidelijk dat er al zo’n 1,5 jaar zichtbare en onzichtbare maatregelen worden ingezet om jihadgangers te stoppen. Een overzicht:

  • Jihadisten die zijn teruggekeerd naar Nederland worden gemonitord door inlichtingen- en veiligheidsdiensten, politie en justitie.
  • Er lopen verschillende strafrechtelijke onderzoeken naar jihadisten.
  • Er zijn vier inreisverboden opgelegd en 21 uitreizen verijdeld.
  • 32 keer is een paspoort vervallen verklaard
  • Van een dertigtal jihadisten zijn alle toeslagen en uitkeringen, waaronder ook studiefinanciering, stopgezet.
  • Er is gesproken met vertegenwoordigers van socialemediabedrijven over de gezamenlijke aanpak van het verwijderen van jihadistische uitingen.
  • Het Openbaar Ministerie staat geen vlaggen toe van de Islamitische Staat (IS) en Hamas.
  • Er is een nieuwe landelijk team bij de Nationale Politie opgezet dat zich bezighoudt met het onderzoek en de opsporing van jihadisten.

Onthoofding Foley ‘onmenselijk’

Verder reageerde Rutte op “de barbaarse moord” op journalist James Foley. De wereld is deze week opgeschrikt door de laffe daad van de Islamitische Staat (IS), aldus Rutte. “De moord is gepleegd door een terreurorganisatie en de daad is in één woord onmenselijk.”

Twitter avatar MinPres Minister-president ‘Laffe moord IS is in één woord onmenselijk. Slechts in een heel kleine groep in NL is steun voor deze brute en verwerpelijke ideeën’ (1/2)
Twitter avatar MinPres Minister-president ‘Maar grenzen aan vrijheid van meningsuiting, zullen alle middelen die rechtstaat biedt gebruiken om rechtstaat overeind te houden’. (2/2)

Bekijk de persconferentie van Rutte hier terug: