Intelligente poppetjes

Deze maand zagen critici eindelijk een droom in vervulling gaan: de komst van natuurgetrouwe vrouwelijke legopoppetjes in een intelligente rol. Die van wetenschappers. Ook Donna Yates was dolblij met de set ‘Onderzoeksinstituut’, bedacht door de Nederlandse geochemicus Ellen Kooijman. Yates, een Amerikaanse archeologe bij de universiteit van Glasgow, worstelde tijdens haar jeugd met het vinden van speelgoed dat niet meisjesachtig was, vertelt ze aan The Washington Post. Yates lanceerde het Twitter-account @legoacademics waarin zij het nieuwe speelgoed - een paleontoloog, een sterrenkundige en een scheikundige - fotografeert in allerlei herkenbare en vooral grappige academische situaties: de vrijdagmiddagborrel met collega’s, de dag erna, het schrijven van artikelen en omgaan met storingen van de mailserver van de universiteit. Het leverde Yates al meer dan 23.000 volgers op.

    • Hans Klis