Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Henk Krol is staat nog twee ton subsidie verschuldigd’

Foto ANP/Koen van Weel

Een voormalige stichting van politicus en ondernemer Henk Krol is de staatskas ruim twee ton verkeerd gebruikt subsidiegeld verschuldigd. Het geld moet volgens het Algemeen Dagblad op korte termijn worden teruggestort, maar de stichting is blut en de voormalig 50Plus-leider zou nog niet hebben gereageerd op aanmaningen om uit eigen zak te betalen.

Het onderzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar het verkeerd besteden van het geld werd deze zomer afgerond. Van de drie ton subsidie die de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) kreeg om een online ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten, wordt volgens het AD - dat stukken in handen heeft - nu 206.833 euro teruggevorderd. Het geld moet binnen twee maanden worden overgemaakt.

Het bestuur van de stichting, waar nu geen geld meer in zit, heeft Krol in juli persoonlijk aansprakelijk gesteld en hem gemaand het bedrag terug te betalen. De subsidies zouden onder zijn voorzitterschap verkeerd zijn besteed en hij tekende de subsidieaanvragen. Krol, die het dertig jaar lang voor het zeggen had bij de Gay Krant, zou subsidies hebben gebruikt om rekeningen te betalen van zijn bedrijven. Waarschijnlijk werd het geld besteed aan het noodlijdende homotijdschrift en aan Krols online seksshop. De oud-hoofdredacteur van het blad plaatste vanochtend deze tweet:

Twitter avatar HenkKrol Henk Krol Is het terecht dat de kosten voor 20 jaar strijd voor de openstelling van het huwelijk (‘homohuwelijk’) bij één man worden neergelegd?

Update 10.11: Krol zegt niets te weten van de pogingen om hem op te laten draaien voor het terugbetalen van het subsidiegeld. “Mij is helemaal niets gevraagd. Ik hoor dit ook van alle kanten en ik heb ministerie vaak benaderd met de vraag hoe het nu precies in elkaar steekt”, zegt hij tegenover persbureau Novum.

Toen in juni duidelijk werd dat het ministerie van Onderwijs de subsidie wilde terugvorderen, zei Krol dat hij “nergens voor bevreesd” was. Hij was toen naar eigen zeggen nog niet benaderd om het geld terug te betalen.

Het ministerie heeft geen onderzoek gedaan naar Krol zelf, maar naar de verklaring van de accountant die de besteding van de Gay Krant-subsidie destijds goedgekeurde. De accountant heeft de verklaring inmiddels ingetrokken (lees hier de Kamerbrief).