Ebolapatiënten VS genezen

Dokter Kent Brantly sprak gisteren: hij is genezen van ebola. Foto AFP

De Amerikaanse ebolapatiënten Kent Brantly en Nancy Writebol zijn uit het ziekenhuis ontslagen. Zij waren de eersten die het experimentele medicijn ZMapp kregen. Dat was nog nooit aan mensen gegeven. In de juichende berichtgeving wordt hun herstel toegeschreven aan dat medicijn. „Maar eerlijk gezegd weten we niet of het hen geholpen heeft”, zei Bruce Ribner, hoofd van de infectieziekteafdeling van het Emory University Hospital in Atlanta waar ze zijn behandeld, gisteren. „Misschien heeft het hen geholpen, misschien maakte het niks uit of misschien heeft het hun herstel vertraagd.” Voor zover bekend hebben zes mensen ZMapp gekregen. De wereldgezondheidsorganisatie meldde gisteren dat twee van hen aan de beterende hand zijn, de derde is nog ernstig ziek. ZMapp is voorlopig op. In tijdschrift Nature berekent een Britse epidemioloog dat voor bescherming en behandeling nu al zeker 30.000 mensen het medicijn hadden kunnen gebruiken. (NRC)