Hamas doodt achttien ‘Israëlische spionnen’ in Gaza

Palestijnen worden in Gaza tegen de muur gezet voor hun executie omdat ze zouden hebben gespioneerd voor Israël.
Palestijnen worden in Gaza tegen de muur gezet voor hun executie omdat ze zouden hebben gespioneerd voor Israël. Foto Reuters

De Palestijnse beweging Hamas heeft vandaag in Gaza achttien mensen laten executeren die zouden hebben gespioneerd voor Israël. Dat meldt persbureau AP. De vijandigheden tussen Israël en Hamas gingen afgelopen nacht en vanochtend door. Daarbij vielen vier Palestijnse doden.

Elf mannen werden vanochtend door gewapende mannen omgebracht in het hoofdkwartier van de politie in Gaza-Stad, aldus een bron van AP. Ze waren eerder al door rechters in Gaza schuldig bevonden en veroordeeld. Acht anderen, onder wie twee vrouwen, werden na het middaggebed tegen een moskee gezet en vervolgens doodgeschoten.

Aan Hamas gelieerde media omschreven de executies vandaag als poging “de nekken van de collaborateurs te verstikken” en beloofden dat snel meer executies zullen volgen. Het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten riep op tot een onmiddellijk einde aan wat het “buitenrechtelijke executies” noemt.

De executies komen een dag nadat bekend werd dat Israël drie Hamasleiders heeft gedood bij een reeks luchtaanvallen. De drie - Mohammed Abu Shamaleh, Mohammed Barhoum en Raed al-Attar - vonden de dood bij een aanval op een doelwit in de buurt van het zuidelijke stadje Rafah. Ze zouden hebben behoord tot de top van Hamas.

Vier Palestijnen komen om bij luchtaanvallen

De gevechten tussen Israël en Hamas gingen vannacht en vanochtend door. Minstens vier Palestijnen kwamen volgens bronnen van persbureau AFP om het leven bij luchtaanvallen van Israël. Het Israëlische leger voerde afgelopen nacht zo’n twintig aanvallen uit op Gaza, een stuk minder dan de afgelopen dagen het geval was.

De Palestijnse raketbeschietingen op Israël gingen vanochtend ook door. Bij inslagen van raketten in de zuidelijke stad Beer Sheva en het stadje Sderot raakten twee Israëlische burgers gewond. Ook vielen twee gewonden toen een raket insloeg in een synagoge in Ashdod. Een langeafstandsraket die onderweg was naar Tel Aviv kwam in open veld terecht, liet het Israëlische leger weten.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF A rocket just hit an open area near Tel Aviv.