Meldplicht tegen corruptie

Britse bedrijven die handelen in grondstoffen moeten meer openheid geven over betalingen in landen waar zij zakendoen. De Britse regering voert anti-corruptie wetgeving in die energie- en mijnbouwbedrijven verplicht om alle betalingen boven 100.000 euro gedetailleerd te verantwoorden. Dat heeft zakenminister Jo Swinson gisteren bekendgemaakt. De nieuwe regels, die een uitwerking betreffen van een Europese richtlijn, worden met ingang van 2015 van kracht. De Europese richtlijn verplicht alle 28 Europese lidstaten om uiterlijke medio 2015 wetgeving in te voeren die omkoping en corruptie tegengaat. Het feit dat Groot-Brittannië als een van de eerste maatregelen neemt is belangrijk omdat hier een aantal grote bedrijven als BP, Shell en Rio Tinto gevestigd zijn. Global Witness, een Britse organisatie die tegen corruptie strijdt, juicht de nieuwe wetgeving toe. „Dit zal bedrijven afschrikken om nog langer onwettige betalingen te doen”, aldus de organisatie. (NRC)