Geen Nederlander bij het koningsnummer

Sebastiaan Verschuren haalt finale van 100 meter vrij niet; vijfde plaats voor Van Rouwendaal

Sebastiaan Verschuren (25) staat op een kruispunt in zijn loopbaan. Twee jaar geleden verraste de zwemmer in Londen vriend en vijand met een geweldige vijfde plaats in de olympische finale van het koningsnummer van zijn sport, de 100 meter vrije slag.

Gisteravond slaagde de beste vrijeslagzwemmer van Nederland er zelfs niet meer in de finale te bereiken van de EK in Berlijn. Met 49,05 seconde noteerde hij in de halve finale de tiende tijd op zijn favoriete nummer. In Londen zwom de Amsterdammer destijds een tijd van 47,88. Het ergste was misschien nog wel dat Verschuren geen idee heeft wat er mis is. „Tijdens de race dacht ik dat het lekker ging. Dit komt hard aan. Ik doe iets fout, want twee jaar geleden zwom ik een stuk harder.”

Na het toernooi in Berlijn zal Verschuren uitvoerig om de tafel gaan zitten met zijn coach Martin Truijens, om te zien hoe hij verder moet. Want twee jaar voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (2016) lijkt hij op een dood spoor beland. Ook vorig jaar mislukte zijn belangrijkste toernooi van het seizoen, de WK in Barcelona. „De laatste twee jaar zijn mijn successen op de vingers van één hand te tellen”, luidde zijn nuchtere conclusie.

Truijens, al jaren de coach van Verschuren in het Amsterdamse Oosterparkbad, zag gisteravond tot zijn schrik een veel te hoge slagfrequentie van zijn pupil op de eerste 50 meter, tegen alle afspraken in. „Hij heeft zich vergaloppeerd, en dat wordt keihard afgestraft. Of dat gretigheid is weet ik niet, het mag in elk geval niet gebeuren. Ik denk dat hij te graag wil.”

Maar Truijens stak gisteravond in de catacomben van het Velodrom in Berlijn direct de hand in eigen boezem. „Wij zijn een team. Als Sebastiaan fouten maakt, maak ik ze ook.”

Na de mislukte WK van Barcelona deed Truijens zijn zwemmer twee keer de suggestie om „misschien zijn heil elders te zoeken” – bij een andere trainer. Maar volgens Truijens schrok Verschuren. „We hebben er goed over gesproken en de conclusie getrokken dat we het vertrouwen hadden dat we het samen konden doen”, zegt Truijens. „Maar we zullen na dit toernooi opnieuw de analyse maken of het team nog wel goed is. Dat gesprek zullen we zeker voeren.”

Verschuren had in Berlijn juist de indruk dat hij de fouten die hij vorig jaar maakte had hersteld. „Ik heb toen heel veel met mijn coach gesproken om de onderste steen boven te krijgen. Eén van de conclusies was dat ik na Londen hogere verwachtingen had. Daardoor was ik was niet meer ontspannen. Ik zat vorig jaar bij de WK in Barcelona in mijn eentje op mijn hotelkamer films te kijken. Ik lag te veel na te denken over of het wel of niet goed zou gaan. Dit jaar is die onbevangenheid weer terug.”

Beter nieuws was er voor Sharon van Rouwendaal, die na haar rijke medailleoogst in open water een overvol programma zwemt in het 50-meterbad. Gisteren werd de 20-jarige kilometervreter vijfde in de finale van de 800 meter, met een nieuw nationaal record: 8.28,28. Daarmee was ze bijna anderhalve seconde sneller dan haar oude Nederlands record. Goud was er voor de Britse Jazmin Carlin (8.15,54).

Inge Dekker plaatste zich voor de finale van de 100 meter vlinderslag, vanavond. Met 57,83 zwom ze de derde tijd, achter de Zweedse Sarah Sjöström (57,39) en de Deense Jeanette Ottesen (57,45).

    • Rob Schoof