The Squid and the Whale

None

Fox

22.55-0.005u.

(Noah Baumbach, 2005). Vader Bernard en zijn oudste zoon Walt spelen aan de ene kant van het tennisnet. Aan de andere kant staan zijn vrouw Joan en hun zoontje Frank. Bernard moedigt Walt aan zo hard mogelijk te slaan en nietsontziend gebruik te maken van Joans zwakke backhand. Het gaat hard tegen hard, je voelt dat het niet zomaar een onschuldig spelletje tennis is. Dat blijkt te kloppen: Bernard en Joan staan op het punt te scheiden. Waarbij niemand ongehavend uit de strijd komt, vooral de kinderen niet. Regisseur Noah Baumbach (Frances Ha), die The Squid and the Whale baseerde op de scheiding van zijn eigen ouders, gebruikt de tenniswedstrijd als metafoor voor de pijnlijke breuk tussen Ben en Joan. Net als bij de wedstrijd staat Walt daarbij aan de kant van zijn vader en is Frank het moederskindje. Wat volgt is een verbale oorlog die pijnlijk is, maar door het soms nogal extreme gedrag van de betrokkenen tegelijkertijd ook grappig. Walt kijkt erg tegen Bernard op en kopieert klakkeloos diens hoogdravende opinies, zelfs als het over boeken gaat die hij niet gelezen heeft. Zal hij ooit van zijn dominante vader loskomen?

André Waardenburg