Video

Er is geen ontsnappen aan, robots gaan ook jóuw baan overnemen

Robot head. Android robot head capable of facial expression. The robot's skin is removed to show its inner workings. The robot has a digital camera in its left eye. When this camera views a human face, it will transmit the image to the robot's computer. The computer will then recognize the expression on the human face and calculate and execute the appropriate response expression. This expression is achieved by activated motors and pulleys beneath the robot's flexible skin. This was the first of several face robots constructed by the Hara and Kabayashi Laboratory at the Science University, Tokyo, Japan. See image T280/055 for an image of the robot with its skin.
Robot head. Android robot head capable of facial expression. The robot's skin is removed to show its inner workings. The robot has a digital camera in its left eye. When this camera views a human face, it will transmit the image to the robot's computer. The computer will then recognize the expression on the human face and calculate and execute the appropriate response expression. This expression is achieved by activated motors and pulleys beneath the robot's flexible skin. This was the first of several face robots constructed by the Hara and Kabayashi Laboratory at the Science University, Tokyo, Japan. See image T280/055 for an image of the robot with its skin. Foto ANP

Robots hebben de afgelopen halve eeuw veel handwerk van mensen overgenomen. En ze gaan de komende tijd ook steeds meer het denkwerk overnemen. In de advocatuur en de medische en financiële wereld zijn al robots te vinden die een deel van de analyses en beslissingen voor hun rekening nemen. Net als in de journalistiek: lezers van nieuwssites hebben waarschijnlijk al eens een artikel gelezen dat geschreven werd door een robot, zonder dat ze er zelf erg in hadden.

Is dat een probleem? Welnee, zeggen enthousiastelingen: zoals het automatiseren van handwerk er voor zorgde dat meer mensen zich op het denkwerk konden storten, zorgen denkende robots er voor dat we ons nu collectief op creatieve beroepen kunnen storten - dat kunnen robots immers niet - toch?

Dat is een denkfout, vindt CGP Grey uit Londen. Het filmpje ‘Humans Need Not Apply’ waarschuwt iedere werknemer ter wereld: ook jouw baan staat op de tocht. En creatieve beroepen waarmee geld te verdienen valt, zijn per definitie dun gezaaid.

Wat is het probleem? Bijna de helft van al het werk in de ontwikkelde wereld kan nu al door een robot uitgevoerd worden. In de transportsector bijvoorbeeld, de grootste branche in de VS qua werkgelegenheid. Robots zijn betere chauffeurs dan mensen.

Tijdens de Grote Depressie was de werkloosheid in de VS 25 procent, en daar gaan we de komende decennia dik overheen, zo waarschuwt het filmpje. Niet iedereen deelt die alarmerende conclusie, maar het is op z’n minst food for thought, en een oproep om nu vast na te denken over de arbeidsmarkt van, pakweg, 2064.