Eigenwijs Zwolle houdt hoop

PEC Zwolle hield zich gisteravond in zijn Europese debuutwedstrijd knap staande tegen Sparta Praag, de kampioen van Tsjechië.

Tomás Necid van PEC wint het kopduel van zijn landgenotenPavel Kaderábek (L) enDavid Lafata van Sparta Praag. Foto ANP

Jarenlang voetbalde hij voor CSKA Moskou en speelde hij Champions League-wedstrijden in stadions als San Siro, Old Trafford en Bernabéu. Maar gisteravond stond Tomás Necid als aanvalsleider van PEC Zwolle opgesteld in de Europa League wedstrijd tegen Sparta Praag. Dat de 26-voudig Tsjechisch international in het IJsseldeltastadion speelt is bijzonder, want de speler zit in een categorie die de Zwollenaren zich eigenlijk niet kunnen veroorloven.

Zijn komst is voor een groot deel te danken aan scout Ben Hendriks die gespecialiseerd is in het Tsjechische voetbal. Toen Ron Jans ruim een jaar geleden trainer van Zwolle werd, vroeg hij Hendriks om de scouting internationaler aan te pakken. Met Necid heeft de club nu een speler binnen die voortkomt uit het internationale netwerk van Hendriks. Hij kende de international al langere tijd. „Ik volg hem al sinds hij in de B1 van Slavia Praag speelde. Ik heb sindsdien contact met hem gehouden, ook via zijn zaakwaarnemer. Die kwam laatst naar me toe dat hij meer aan voetballen moest toekomen, waarop ik zei dat hij dan bij ons moest gaan spelen. Vervolgens heeft technisch directeur Gerard Nijkamp alles uit de kast gehaald om hem hier te krijgen. Dat is echt heel knap, want het is hem gelukt om hem voor een minimaal huurbedrag van CSKA Moskou te krijgen.”

Als Necid goed presteert kan de Russische club hem in de winter terughalen. En dat zou zo maar kunnen gebeuren. Gisteravond deed hij gelijk van zich spreken. Na twintig minuten verdiende hij een penalty, nadat hij door zijn directe tegenstander in de zestien ten val werd gebracht. Maikel van der Werff miste vervolgens de strafschop, maar Necid had zijn naam gevestigd. Trainer Ron Jans vertelde na afloop onder de indruk te zijn van zijn kwaliteiten. „Los van het feit dat hij goed kan koppen, sterk is en een bal kan vasthouden heeft hij zich ook heel snel in de ploeg als teamspeler neergezet. Zijn werklust en karakter vind ik zeer positief. Ik denk dat wij nog heel veel plezier gaan beleven aan Tomás Necid.”

Jans beleefde gisteravond sowieso veel plezier aan zijn eigen team. Hij was onder de indruk hoe ze stand hielden tegen de kampioen van Tsjechië. „Ik vond het prachtig om te zien dat wij individueel en als ploeg tijdens zo’n wedstrijd gewoon ons niveau haalden en er zelfs nog bovenuit stegen. Het was jammer dat het na dertig minuten nog 0-0 stond, met name de strafschop was een ideale manier geweest om op voorsprong te komen.” Ondanks de gemiste kansen roemde Jans de instelling van zijn ploeg. Van te voren had hij aangekondigd dat hij vol op de aanval zou gaan spelen. „Trainers roepen meestal dat ze in Europese thuiswedstrijden de nul moeten houden. Maar ik heb gezegd dat we gaan spelen om te winnen. Dus in balbezit gewoon het voetbal dat we normaal ook met PEC Zwolle spelen.”

Dat lukte ook in de tweede helft, waarin Zwolle wel wist te scoren. „Die goal was echt geweldig uitgespeeld. Na zo lang te hebben gestreden was dat ook echt een mooi resultaat geweest, maar dan letten we daarna achterin even niet op, en kan Sparta Praag alsnog voor 1-1 zorgen.”

Jans vertelt dat de tegengoal na afloop voor mineur in de ploeg zorgde. „Ze kwamen een beetje bedroefd de kleedkamer binnen, want ze beseften dat er meer in zat. Maar ik heb meteen gezegd dat ik dat gevoel begreep, maar dat we wel hebben laten zien dat we ons kunnen meten met Sparta Praag. Dus waarom zou ons dat volgende week niet ook lukken?” Ook Hendriks denkt dat Zwolle kansen heeft. Als scout zag hij de Tsjechische tegenstander talloze keren aan het werk, en hij denkt dat er in aanvallend opzicht mogelijkheden liggen. „Sparta Praag zal niet zo veel verdedigen als gisteravond. Je krijgt in ieder geval voorin meer ruimte. Ik denk dat PEC volgende week gaat scoren.”

    • Arthur Renard