Eerste Maleisische slachtoffers MH17 terug, dag van nationale rouw

Een kist met het stoffelijk overschot van een van de slachtoffers wordt tijdens de ceremonie gedragen door soldaten.
Een kist met het stoffelijk overschot van een van de slachtoffers wordt tijdens de ceremonie gedragen door soldaten. Foto Reuters/Olivia Harris

De eerste kisten met lichamen van Maleisische slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 zijn aangekomen in Maleisië. Hun terugkeer valt samen met een dag van nationale rouw in het land. Bij aankomst werd een ceremonie gehouden die behalve familieleden werd bijgewoond door koning Abdul Halim Mu’adzam Shah en premier Najib Razak, bericht persbureau AFP.

Het speciale vliegtuig van Malaysia Airlines uit Schiphol kwam net voor 10.00 uur lokale tijd (rond 4.00 uur Nederlandse tijd) aan op het vliegveld van Kuala Lumpur. De zeventien kisten en drie urnen waren bedekt met Maleisische vlaggen en werden door soldaten naar lijkwagens gedragen. De ceremonie vertoonde veel overeenkomsten met die in Nederland op 23 juli, toen de stoffelijke overschotten van de eerste slachtoffers zes dagen na de ramp vanuit Oost-Oekraïne aankwamen in Nederland.

298 slachtoffers

De op de rampplek in Oekraïne verzamelde resten waren, zoals internationaal afgesproken, eerst naar Nederland gebracht voor identificatie. Volgens minister van Defensie Hishammuddin Hassan zijn nu 28 Maleisische slachtoffers geïdentificeerd.

Maleisië verloor 43 burgers bij de ramp van 17 juli in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden van vlucht MH17 kwamen om het leven toen de Boeing 777 uit de lucht werd geschoten, waarschijnlijk met een luchtdoelraket, onder wie 196 Nederlanders. Vorige week werden 62 slachtoffers van de rampvlucht geïdentificeerd. Daarmee komt het totale aantal geïdentificeerde slachtoffers op 127, zo werd vrijdag bekendgemaakt.