Dodental ebola-epidemie in West-Afrika gestegen naar 1.427

Inwoners van de sloppenwijk West Point staan in de rij voor voedselhulp nadat hun wijk is afgesloten om verspreiding van het ebolavirus te voorkomen.
Inwoners van de sloppenwijk West Point staan in de rij voor voedselhulp nadat hun wijk is afgesloten om verspreiding van het ebolavirus te voorkomen. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Het dodental als gevolg van de ebola-uitbraak in West-Afrika is verder opgelopen. Tot nu toe zijn er 1.427 mensen gestorven van de 2.615 bekende gevallen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vanavond bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Eerder zei de WHO dat de werkelijke grootte van ‘s werelds hevigste ebola-uitbraak ooit deels wordt verborgen door families die hun besmette gezinsleden in huis houden en vanwege plekken die medici niet kunnen bereiken. Daarom moet er volgens de organisatie een wereldwijde strategie komen om de epidemie goed te kunnen bestrijden.

Verschillende Afrikaanse landen nemen ondertussen maatregelen om te proberen te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Gabon maakte vandaag bekend dat het alle vluchten weert van landen waar ebola heerst. Kameroen weert vluchten uit Nigeria, Senegal weert schepen en vliegtuigen van Liberia en Sierra Lenone, Senegal heeft de grens met Guinee gesloten.

Nieuwe patiënten met ebola in Nigeria

In Nigeria zijn vandaag twee nieuwe patiënten met ebola bijgekomen, zo schrijft persbureau AP. De twee besmette patiënten zijn de partners van medische hulpverleners die eerder zelf aan de ziekte overleden. Ondanks pogingen van de Nigeriaanse overheid om de ziekte in te dammen in het land, lijkt het toch dat er meer mensen zijn besmet dan de regering aanvankelijk deed geloven.

Er zijn nu veertien mensen in totaal besmet. En daarnaast zijn er 213 mensen in het land die in quarantaine zitten omdat gevreesd wordt dat ze besmet zijn. De bron van besmetting in Nigeria is waarschijnlijk een inwoner uit Liberia geweest die in Nigeria korte tijd verbleef.

Tiener overlijdt aan verwondingen na rellen in sloppenwijk

In Liberia zijn nu duizend mensen aan de ziekte overleden. Een tiener overleed aan zijn verwondingen vandaag nadat hij eerder deze week was neergeschoten door veiligheidstroepen na rellen in de afgesloten sloppenwijk West Point.

De sloppenwijk, met meer dan 50.000 inwoners een van de armste wijken van Monrovia werd eergisteren afgegrendeld met prikkeldraad en afvalhout om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt in het land. Vorige week verdween namelijk een dertigtal patiënten uit een ziekenhuis in de wijk, die mogelijk met de ziekte besmet waren. De hermetische afsluiting van de buitenwereld leidt tot grote woede onder de inwoners schreef NRC-redacteur Wim Brummelman gisteren in de krant:

Bij de bewoners zelf overheerst niet de paniek, maar de woede over de behandeling die hun ten deel valt. Aan slechte leefomstandigheden waren ze al gewend. West Point telt vier openbare toiletten, mensen doen hun behoefte in de open lucht, aan het strand. Leidingwater is er niet. Wekelijks worden er gevallen van cholera gemeld. Aan die misstanden heeft de regering nooit iets gedaan. Maar nu de wijk geheel is afgesloten, raakt het dagelijks leven verstoord, stijgen voedselprijzen en voelen de inwoners zich als paria’s behandeld.