Democratische fractieleider Reid grapt over Aziaten: jullie zijn niet slimmer

Harry Reid op de bijeenkomst in Las Vegas.
Harry Reid op de bijeenkomst in Las Vegas. Schermafbeelding YouTube

Het waren ogenschijnlijk onschuldig bedoelde grapjes, die Harry Reid maakte op een bijeenkomst met Aziatische KvK. Maar als je de fractieleider van de Democraten bent in de Amerikaanse Senaat is het niet zo heel erg handig om grappen te maken over of ten koste van Aziaten. Zeker niet als je hun steun wilt hebben.

Harry Reid was eerder deze week op een bijeenkomst van de Aziatische Kamer van Koophandel in Las Vegas toen hij twee grapjes maakte over Aziaten. Als eerste zei hij tot de aanwezigen:

“Ik denk niet dat jullie slimmer zijn dan anderen, alhoewel jullie een boel mensen ervan overtuigd hebben dat jullie dat wel zijn.”

Goed, dat kon misschien nog. Maar toen moest Reid de volgende spreker aankondigen, ene meneer Wong, en maakte hij vervolgens de volgende grap:

“Een van de problemen die ik vandaag had, is om mijn Wongs op het rechte pad te houden.”

Reid: soms zeg ik verkeerde dingen

Tja. Grappen maken met iemands naam zijn natuurlijk sowieso altijd tricky. En Reid leek zich dat later ook te realiseren. Vandaag maakte hij dan ook zijn excuses in Time:

“Mijn commentaar getuigde van erg slechte smaak en daarvoor maak ik excuses. Soms zeg ik verkeerde dingen.”

De aanwezigen lachten overigens wel om zijn grappen, maar of dit uit beleefdheid was of niet is onduidelijk. De directeur van Aziatische KvK James Yu zei in ieder geval dat hij geen klachten had gekregen over het optreden van de senator en dat er een “probleem van gemaakt wordt”. Dat zou kunnen.

De bedoeling van de bijeenkomst was alleen om steun te krijgen van de vereniging voor de Democratische kandidaat Lucy Flores in de race om het vice-gouverneurschap in Nevada. Die doelstelling mislukte. Na afloop van de meeting maakte de Aziatische Kamer van Koophandel bekend dat ze de Republikeinse kandidaat Mark Hutchison zou steunen.