Beloofd. Echt maar één coach bij de Club van 25

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De twee-wekelijkse netwerkbijeenkomst van de Club van 25 in Zaandam.

Wie: Initiatiefneemster en ondernemer Brenda van Dijk Vermeulen, coach Sylvia Heistek, personeelsadviseur Linda Hovius en nog meer ondernemers uit verschillende sectoren.

De agenda van vandaag staat al op het grote scherm geprojecteerd.
Brenda van Dijk Vermeulen schraapt haar keel. “Welkom allemaal. Het wordt een volle ochtend met veel programmapunten, die loop ik even met jullie door.” Ze wijst naar het eerste punt: ‘welkomswoord’. “Nou. Dat heb ik dus net gedaan. Welkom.” Door naar punt twee: ‘agendapunten door lopen’. “Ja. Daar ben ik dus nu mee bezig.” Van Dijk Vermeulen kucht. “Dat schiet al lekker op.”

Er is altijd een coach

Ga naar een willekeurige netwerkbijeenkomst en spreek een vrouw van middelbare leeftijd aan. Grote kans dat ze een coach is.  ’Lifecoach’, in de meeste gevallen. Dat was in elk geval de ervaring van Van Dijk Vermeulen, toen ze zich bij een netwerkclub aansloot.

“Niks mis met coaches, maar als je de enige bent die iets anders doet, dan heb je niet zoveel aan dat netwerk.” Bij een andere club die ze bezocht zaten veel oudere heren, directieleden. “Heel hoog geitenwol-whisky-gehalte. Daar stond ik dan, als 26-jarig meisje. Ze gunden me geen blik waardig.” Dus besloot Van Dijk Vermeulen zelf maar iets te organiseren: ‘Club van 25‘, waarin de vijfentwintig leden uit even zoveel verschillende branches komen.

“In onze club is er dus maar één coach.”

Mysterieuze coaching

Dat is in dit geval Sylvia Heistek. Ze adviseert en begeleidt ondernemers. En ziet dat kleine bedrijven zich veel te bescheiden opstellen. “Zeker als er een vrouw aan het roer staat. Die heeft het steevast over haar ‘bedrijfje’ en durft geen normaal tarief voor haar diensten te vragen.”

Zelf had ze daar ook last van. Tot ze meedeed aan het trainingsprogramma ‘Quaning‘: zeven weken en succes garandeert. “En dat klopte! Problemen waar ik al twintig jaar mee bezig was waren ineens opgelost!”, jubelt Heistek. Hoe blijft een mysterie. Het heeft iets te maken met een ‘Quaning Communicator’ die ‘verbinding maakt met onzichtbare dimensies’.

Hoe dan ook, Heistek was verkocht en besloot zelf ‘Quaner’ te worden. Inmiddels heeft ze al meer dan veertig ondernemers geholpen.

Rampregels

Linda Hovius helpt ondernemers ook, maar dan met personeelszaken. En dat is hard nodig want het stikt van de regeltjes die het leven voor de gemiddelde MKB’er onmogelijk maken.

“Veel ondernemers zijn als de dood om personeel aan te nemen omdat ze dan meteen aan zó veel dingen vast zitten.”

De nieuwe ziektewet van minister Asscher, die begin dit jaar is ingegaan, is volgens haar een regelrechte ramp. En dan heeft ze het nog niet eens gehad over de transitievergoeding, waarbij iemands voormalig werkgever moet betalen tot diegene een andere baan heeft gevonden, briest Hovius.

“Voor grote bedrijven maakt dat misschien niet zo veel uit, maar de groenteboer op de hoek moet er zijn spaargeld voor aanbreken.”

Van Dijk Vermeulen tikt op haar schouder. “Eh, Linda?” Ze wijst naar de agenda. “Afronden. Tijd voor het volgende punt.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken