Begrotingsoverleg maandag verder - Dijsselbloem: 2015 wordt moeilijk

DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien na afloop van het begrotingsoverleg bij het Ministerie van Financien. ANP BART MAAT
DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien na afloop van het begrotingsoverleg bij het Ministerie van Financien. ANP BART MAAT

Het overleg tussen het kabinet, de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar gaat maandag verder. Dat bleek vanavond na een gesprek tussen de financieel specialisten van de vijf partijen en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

De onderhandelingen over de begroting van volgend jaar richten zich vooral op de vraag hoe de lastenverzwaringen kunnen worden beperkt. Vandaag lekte uit dat er een half miljard euro komt voor verlaging van de inkomstenbelasting, honderd miljoen extra voor Defensie en 375 miljoen voor ontwikkelingshulp. De Kamerleden van de vijf partijen wilden de bedragen niet bevestigen, omdat er nog over wordt onderhandeld.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees zei:

“We hebben een beter beeld gekregen van mee- en tegenvallers op de begroting en ook van de koopkracht. We hebben veel cijfers gekregen, en maandag gaan we verder.”

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten benadrukte dat er een “substantieel bedrag” naar ontwikkelingssamenwerking en Defensie moet. Mogelijk wordt volgende week een akkoord gesloten. Volgens VVD-Kamerlid Mark Harbers resteren nog “een paar kleine uitwerkingsdingen”. Zijn PvdA-collega Henk Nijboer sprak van een “constructief gesprek”.

Dijsselbloem: volgend jaar wordt moeilijk

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei na afloop van het gesprek vanavond eveneens dat de gesprekken “soepel en constructief” verlopen en dat de onderhandelingen “een heel eind opgeschoten” zijn. Door de aantrekkende economie heeft het kabinet financiële ruimte op de begroting van 2015 voor lastenverlichting. Niettemin zei Dijsselbloem toch dat “2015 echt nog een moeilijk jaar” wordt:

“Heel veel hervormingen, heel veel bezuinigingen starten in 2015. Ten opzichte van die al eerdere afspraken zijn we nu aan het kijken naar wat allemaal mogelijk is.”

De inhoud van de begroting bewaar hij echter voor Prinsjesdag. Op Prinsjesdag wordt ook pas het koopkrachtbeeld bekend, zo is de bedoeling. Op de koopkracht zijn ook veel andere factoren van invloed dan alleen lastenmaatregelen, zei Dijsselbloem.