Beeldschoon, lang, rank en met een donkere huid

Nederland heeft sinds kort een donker topmodel. Ze staat nu op de september-cover van de Amerikaanse Vogue. Met anderen en achter de vouw, dat wel.

Voor de Amerikaanse Vogue is het 17-jarige Nederlandse model Imaan Hammam een bekende: zes keer stond ze er al in.
Voor de Amerikaanse Vogue is het 17-jarige Nederlandse model Imaan Hammam een bekende: zes keer stond ze er al in. Foto William Lords

Dat er een fotomodel op de cover van de Amerikaanse Vogue staat, is al bijzonder. Het machtigste modeblad ter wereld kiest doorgaans voor actrices. Een model dat bovendien pas een jaar internationaal actief is, is helemaal uitzonderlijk. Maar Imaan Hammam is het gelukt: het 17-jarige Nederlandse model siert de cover van het septembernummer, de dikste en belangrijkste editie van het jaar. Samen met acht andere modellen, maar toch.

Wie is Imaan Hammam?

Om te beginnen: een beeldschoon, lang, rank meisje met amandelvormige ogen, volle lippen, sterk krullend haar en een vrij donkere huid voor iemand met Noord-Afrikaanse ouders. Ze is het enige donkere topmodel uit Nederland. En ze is een van de weinige modellen die moslim zijn.

Vier jaar geleden liep de toen dertienjarige Imaan Hammam, een meisje uit Amsterdam-Oost van Egyptisch-Marokkaanse afkomst, met een paar vriendinnen door het Centraal Station. Marit Simons, eigenaar van modellenbureau Code Model Management, zag haar en wist het meteen: dit was een potentieel topmodel. „Imaan heeft het gezicht van de toekomst. Ze is niet donker en niet blank. Ze is de nieuwe wereldburger.”

Simons kreeg gelijk. Vorig jaar juli liep Imaan Hammam haar eerste internationale show – de coutureshow van Jean Paul Gaultier. Daarna, in september, de show van Givenchy, een huis dat opvalt door een multiculturele modellenkeuze. Komend najaar is ze een van de twee gezichten van de reclamecampagne voor het Amerikaanse modemerk Proenza Schouler.

Zes keer al stond Imaan in de Amerikaanse Vogue

Voor de Amerikaanse Vogue is Imaan Hammam een bekende: zes keer stond ze er al in. Ze werd nadrukkelijk voorgesteld als nieuw gezicht en kwam aan het woord in een artikel over het gebrek aan diversiteit in de mode.

Want het gezicht van de mode is bijna altijd wit. In de bladen, maar ook op de catwalk. Het Afro-Amerikaanse topmodel Chanel Iman vertelde eerder in de Britse krant The Times dat ze vaak is afgewezen voor modeshows omdat ‘we al een zwart meisje hebben’.

Ook Ovo Drenth, een Nederlands model van Nigeriaanse afkomst dat in Nederland, Engeland en Duitsland werkt, is bij modeshows meestal het enige donkere model. „Ik denk dat ze zo willen laten zien dat ze niemand buitensluiten.” Als ze gevraagd wordt voor een modereportage in een tijdschrift, gaat het meestal om heel kleurrijke of exotische mode, of iets sportiefs.

Er zijn bladen die het wel goed doen, zoals de Amerikaanse Vogue. Dat laat een diverser beeld zien, ook op de cover. Al moet daar nu dus wel bij worden opgemerkt dat Imaan Hammam de september-cover deelt met anderen. Bovendien is het een zogenaamde fold-out cover, waarbij ze achter de vouw is geplaatst. Binnenin het nummer zijn meer foto’s van haar te vinden, bij verhalen over straatstijl en sneakers, en in een modereportage met jassen.

In Nederland heeft Imaan Hammam tot nu toe weinig gewerkt. Marit Simons van Code Model Management: „Imaan heeft vorig jaar in Vogue Nederland gestaan, in een shoot met andere modellen erbij. En door een ander Nederlands blad is ze gevraagd voor een tribal-serie, met grote, houten sieraden. Maar aan dat soort stereotype dingen werken we niet mee.”

Inmiddels gaat het zo hard met de carrière van Imaan Hammam, dat ze niet meer beschikbaar is voor opdrachten in Nederland. Dat haar succes wellicht bijdraagt aan een minder witte modewereld, vindt ze zelf „heel cool”. „Blonde meisjes zijn ook mooi, maar ik vind dat je in bladen en shows van alles wat moet zien. Het is tijd voor verandering.”