Als zij iets slechts over een bedrijf zeggen, verdampen er miljarden

Soms drijven ze bedrijven naar de afgrond. Of ze zorgen voor bizarre koerswinsten. Analisten spelen een belangrijke rol in de financiële wereld. Zelden worden ze beroemd. Behalve als ze buitengewone voorspellingen doen. Zoals deze vier:

1. Teun Teeuwisse

„Float like a butterfly, sting like…” Teun Teeuwisse van Kempen & Co heeft een toepasselijke begroeting bij zijn profiel op Bloomberg. In een rapport over BAM, waarvan de strekking woensdag uitlekten, serveert hij het bouwbedrijf af. Dezelfde dag daalde de koers met 14 procent. Gisteren kondigde topman De Vries die zijn vertrek aan. De impact van het (niet openbare) rapport hangt samen met de reputatie van de publiciteitsschuwe analist. Volgens beleggersvereniging VEB was hij vorig jaar een van de best presterende analisten. Bijna twee jaar geleden voorzag Teeuwisse (toen nog bij ABN Amro) als eerste de problemen bij technisch dienstverlener en ‘beurslieveling’ Imtech. Imtech maakte hem belachelijk, maar Teeuwisse kreeg gelijk.

2. Meredith Whitney

Als analist voor de Canadese zakenbank CIBC werd Meredith Whitney in 2007 beroemd met haar (terecht) pessimistische rapport over Citigroup. Ze schreef dat de grootste bank ter wereld veel meer problemen had dan gedacht. Direct daarna daalde de koers met 7 procent en verdampte 15 miljard dollar aan beurswaarde. Topman Charles Prince stapte op. Whitney is nu geen analist meer, maar richtte vorig jaar haar eigen hedgefonds op.

3. Michael Burry

In hetzelfde rijtje past Michael Burry. Hij werd voor gek versleten toen hij de crisis met subprime hypotheken voorspelde. Zijn analyses als hedgefondsmanager kregen minder aandacht dan die van Whitney, maar hij verdiende er wel meer mee: 100 miljoen dollar voor zichzelf, meer dan 700 miljoen voor zijn investeerders.

4. Henry Blodget

Henry Blodget werd beroemd tijdens de internetbubbel. In 1998 deed hij de ‘belachelijke’ voorspelling dat de koers van Amazon binnen 12 maanden naar 400 dollar zou stijgen (het bleek een conservatieve schatting). Blodget werd daarna ingelijfd door Merrill Lynch.

In 2003 ging het fout. Blodget werd door de autoriteiten beschuldigd van fraude. Hij zou in e-mails andere adviezen over aandelen geven dan in openbare rapporten. Hij schikte de zaak en kreeg een levenslang verbod voor financieel werk op Wall Street.

Wat Blodget toen ging doen? Hij richtte de inmiddels zeer populaire financiële website Business Insider op (ruim 40 miljoen unieke bezoekers per maand).

    • Camil Driessen