Amazon bindt strijdt aan met Alibaba – in China

China and Japan. Maps from NASA imagery
China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Amazon goes China, schrijft Reuters. De Amerikaanse internetwinkel opent in Shanghai een nieuw front in zijn gevecht met zijn Chinese concurrenten Alibaba en JD.

Amazon is al jaren actief in China, maar de nieuwe vestiging in de vrijhandelszone van Shanghai is een belangrijke stap, schrijft ook The Wall Street Journal. In de zone gelden minder strikte import en exportregels gelden dan in de rest van China. Daardoor zal Amazon zijn internationale producten makkelijker aan Chinese klanten kunnen verkopen.

Bovendien, zo maakte Amazon bekend, is met de autoriteiten afgesproken dat het Chinese producenten via Shanghai ook toegang zal bieden tot zijn online winkel. Ook probeert Amazon met zijn cloud-computing dienst Web Services marktaandeel te veroveren in China.

De Chinese markt voor online winkelen – goed voor een jaaromzet van 300 miljard dollar – wordt gedomineerd door de webwinkels van Alibaba en JD.com. Beide bedrijven proberen in de VS en Europa marktaandeel van Amazon af te snoepen.

Instant noodles vergroten kans op hart- en vaatziekten

Onderzoekers in Zuid-Korea hebben geconcludeerd dat vrouwen die meer dan twee keer per week instant noodles eten, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Dat lijkt te worden veroorzaakt door de grote hoeveelheden zout in de noodles. Een portie van de meest verkochte noodles in het land bevat 90 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Nergens ter wereld worden zo veel instant noodles gegeten als in Zuid-Korea, schrijft persbureau AP. Instant noodles zijn zelfs de best verkochte bereide voeding in het land. De totale noodleverkopen bedragen zijn 1,8 miljoen dollar per jaar.

Persbureau AP sprak een aantal noodle-gekke Zuid-Koreanen. De fans, zo schrijft AP, zijn bijna beledigd door het feit dat een Amerikaanse studie hun noodles afkraakt. Alsof die hamburgers zo gezond zijn.

Tegenvallende groei in China

De Chinese economie zal in de rest van het jaar waarschijnlijk minder hard groeien dan verwacht, schrijft The Wall Street Journal.

In de maand juli werd er in Chinese fabrieken onverwachts minder geproduceerd, blijkt uit nieuwe cijfers. Daarnaast houdt de krimp in de huizenmarkt aan, wordt er minder geïnvesteerd en neemt ook het aantal afgegeven kredieten af.

De hoop dat de Chinese economie na een tegenvallend eerste half jaar weer zou aantrekken, wordt door de nieuwe cijfers de grond ingeboord. Dat lijkt slecht nieuws voor de kwakkelende wereldeconomie te betekenen: de Chinese groei is daar een belangrijke pijler van.

Door de tegenvallende cijfers neemt de druk toe op de Chinese overheid om meer stimuleringsmaatregelen te treffen, schrijft de Amerikaanse zakenkrant.

    • Dolf de Groot