Als zij iets slechts over een bedrijf zeggen, verdampen miljarden

Foto EPA

Soms drijven ze bedrijven naar de afgrond. Soms zorgen ze voor bizarre koerswinsten. Met hun rapporten en adviezen spelen analisten een belangrijke rol in de financiële wereld. Zelden worden ze beroemd. Behalve als ze, zoals deze vijf, buitengewone voorspellingen doen.

1. Teun Teeuwisse

“Float like a butterfly, sting like…” Teun Teeuwisse van Kempen & Co heeft een toepasselijke begroeting bij zijn profiel op Bloomberg. In een analistenrapport over BAM, waarvan de belangrijkste details woensdag uitlekten, serveert hij het bouwbedrijf af. Dezelfde dag daalde de koers met 14 procent. Donderdag kondigde topman De Vries die zijn vertrek aan.

De impact van het (niet openbare) rapport hangt samen met de reputatie van de publiciteitsschuwe analist. Volgens beleggersvereniging VEB was hij vorig jaar een van de best presterende analisten. Bijna twee jaar geleden voorzag Teeuwisse (toen nog in dienst van ABN Amro) als eerste de problemen bij technisch dienstverlener en ‘beurslieveling’ Imtech. Imtech maakte hem belachelijk, maar Teeuwisse kreeg uiteindelijk gelijk.

2. Meredith Whitney


Als analist voor de Canadese zakenbank CIBC werd Meredith Whitney in 2007 beroemd met haar (terecht) pessimistische rapport over Citigroup. Ze schreef dat de grootste bank ter wereld veel meer problemen had dan gedacht, waaronder een geldtekort van 30 miljard dollar. Direct na publicatie daalde de koers met 7 procent en verdampte 15 miljard dollar aan beurswaarde. Topman Charles Prince stapte op. Ook de koers van andere financiële dienstverleners daalde.

Whitney werd onder meer uitgeroepen tot CNBC’s “Power Player of the Year”. Ze is tegenwoordig geen analist meer, richtte eind vorig jaar haar eigen hedgefonds Kenbelle Capital LP op.

3. Michael Burry


In hetzelfde rijtje past Michael Burry. Hij werd voor gek versleten toen hij de crisis met subprimehypotheken voorspelde.

Zijn analyses als hedgefondsmanager kregen minder aandacht dan die van Whitney, maar hij verdiende er wel meer mee. De opbrengst? Honderd miljoen dollar voor zichzelf, en meer dan 700 miljoen voor zijn investeerders.

4. Henry Blodget


Het leukste voorbeeld volgens beurscommentator Arend Jan Kamp van IEX.nl is Henry Blodget. Die werd beroemd tijdens de internetbubbel. In 1998 deed hij de ‘belachelijke’ voorspelling dat de koers van Amazon binnen 12 maanden naar 400 dollar zou stijgen (het bleek een conservatieve schatting). Blodget werd daarna ingelijfd door Merrill Lynch.

In 2003 ging het fout. Blodget werd door de autoriteiten beschuldigd van fraude. Hij zou in e-mails andere adviezen over aandelen geven dan in openbare rapporten. Hij schikte de zaak en kreeg een levenslang verbod voor financieel werk op Wall Street.

Wat Blodget toen ging doen? Hij richtte de inmiddels zeer populaire site Business Insider op (ruim 40 miljoen unieke bezoekers per maand). “En hij is nog steeds een goede Apple-analist”, zegt Kamp.

5. Elaine Garzarelli


Uit de oude doos: analist Elaine Garzarelli. Ze voorspelde Zwarte Maandag in 1987 toen ze bij Shearson Lehman werkte.

Maar zoals voor iedereen geldt, bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, zeker niet bij Garzarelli. In het boek The Fortune Sellers zet William Sherden de voorspellingen van Garzarelli van 1987 tot 1996 op een rij. Wat blijkt: ze heeft het maar 5 van de 13 keer goed. Dat is een nog slechter resultaat dan als je steeds een muntje zou opgooien.

    • Camil Driessen