Woody Allen is volgens de critici weer in vorm met Magic in the Moonlight

Precies een jaar na Blue Jasmine komt Woody Allen met Magic in the Moonlight, de 44ste speelfilm van de 78-jarige regisseur. Allen is weer in vorm, concluderen de critici. Ze noemen het een vermakelijke film met hier en daar een rake filosofische uiteenzetting. Hieronder een overzicht van recensies.

Een hooghartige Brit neemt het leven plots licht

De film is opgenomen aan de Franse Rivièra. Allen kijkt daar met nostalgische blik terug op de jaren twintig, inclusief mooie pakken, flapperjurken en pothoedjes.

Goochelaar Stanley (Colin Firth), een hooghartige, sarcastische Brit, wordt gevraagd een jonge Amerikaans spiritist te ontmaskeren als fraudeur. Deze Sophie en haar moeder ontfutselen een rijke familie aan de Côte d’Azur geld door als medium tussen de goedgelovige weduwe en haar overleden echtgenoot op te treden. Haar zoon is verliefd op Sophie en zingt te pas en onpas Cole Porter-liedjes voor haar.

NRC: Allen is uitstekend in vorm - vier ballen

Stanley is behept met een rationeel wereldbeeld waarin de contouren van Allens levensfilosofie zijn te herkennen, zo schrijft André Waardenburg in zijn NRC-recensie:

“Het leven is zinloos, God bestaat niet en de dood is onontkoombaar. Het lukt de sceptische Stanley maar niet Sophies trucs door te prikken, dus gaat hij geloven dat zijn kijk op de wereld wellicht toch te rigide is. Opeens neemt hij het leven licht op en gaat zelfs tot God bidden.

De sleutelscène speelt zich af in een observatorium, met een door Gustave Eiffel ontworpen koepel. Als die opengaat, speelt Allen zijn troefkaart uit: het observatorium blijkt niet slechts een symbool van wetenschap, maar een plek voor romantiek, met de sterrenhemel die Stanley en Sophie betoverend verlicht. Veel is verklaarbaar, liefde blijft een raadsel.”

VK: Voorspelbaar en vermakelijk - drie sterren

Allen brengt de kijker mee terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw, terug naar de grandeur van goochelshows. Net als zijn personages speelt Woody Allen met illusies in Magic In the Moonlight, aldus Floortje Smit in haar recensie voor de Volkskrant:

“Hij wil dat je de ene kant opkijkt, zodat je niet ziet waar hij werkelijk mee bezig is. Soms lukt dat, soms niet. De film van is een vrij voorspelbare screwballcomedy. [...] Stanley en Sophie vormen samen de twee kanten waar Allen zo vaak in zijn oeuvre tussen heen en weer pendelt. Die tussen hoofd en hart, tussen twijfel en geloof. Het is niet de vraag wie wie nou precies een illusie voorspiegelt, maar of het iets uitmaakt. [...]

Op de schaal-van-Woody-Allen blijft Magic In the Moonlight ergens in het midden hangen. Niet heel slecht, niet heel goed. Een vermakelijk niemendalletje in strijklicht.”

Trouw: Het werk van een meesterillusionist - vier sterren

Deze film is het werk van een ‘meesterillusionist’, aldus Trouw-recensente Belinda van de Graaf. Inspiratiebron van de laatste film is volgens Van de Graaf ‘het hardnekkige geloof van veel mensen in astrologie en waarzeggerij, in masseurs, swami’s, kaartleggers en regelrechte charlatans’. De aanpak van Allen volgens de recensente:

“De grote truc is dat Allen in een lichtvoetig ogende romcom, tegen het zonovergoten decor van de Côte d’Azur en later de Provence, met een inspirerende filosofische uiteenzetting komt over weten en geloven, waarbij hij graag Nietzsche aanhaalt: ‘We need our illusions to live our lives’.

Oftewel: liever een vrolijke illusie dan de bittere waarheid. [...] ‘Magic in the Moonlight’ is het werk van een 78-jarige meesterillusionist.”

Het Parool: Amusant, maar geen meesterwerk - drie sterren

Jos van der Burg, die de recensie voor het Parool schreef, lijkt het niet eens te zijn met bovenstaand oordeel. Hij noemt de film ‘amusant’, niets meer en niets minder. Van der Burg:

“De romantische komedie is geen meesterwerk, maar een amusant vehikel voor zaken die Allen altijd al bezighouden: liefde, (zelf)bedrog, religie en de strijd tussen rede en irrationaliteit. [...] Magic in the moonlight heeft een flinterdun verhaaltje, maar eronder gaat het wel degelijk over serieuze zaken. [...]

Hilarisch wordt het nooit in Magic in the Moonlight, maar Colin Firth houdt de aandacht vast. Wie geen zin heeft in Allens bespiegelingen, kan zich onderdompelen in de fraaie sfeerbeelden van Darius Khondji. Ze doen denken aan de nostalgische plaatjes die de veteraan drie jaar geleden maakte voor Allens Midnight in Paris.”

Nu.nl: Allen bezorgt ons een beetje magie - 4,5 sterren

Een luchtige romantische komedie, zo noemt Barend de Voogd de film, die de recensie voor nieuwssite nu.nl schreef. De magie van de cinema is niet alleen visueel, in Magic in the Moonlight zijn het ook het aanstekelijke spel van Firth en Emma Stone, de spitsvondige dialogen, de fraaie decors en dat ene mysterieuze, onverklaarbare element - de liefde - die je even betoveren, aldus de Voogd:

“Als je voor lief neemt dat het allemaal een zomerse fantasie is en geen andere pretentie heeft dan te amuseren, dan zijn de hoofdrolspelers en het geestig geschreven scenario toch vooral erg charmant. En zoals het een goede goochelaar betaamt: Allen heeft ook nog enkele verrassingen in zijn mouw verstopt.”

Lees ook het interview met regisseur Woody Allen: Ik ben juist cynischer dan ooit.

    • Annemarie Coevert