Missie om Foley te redden mislukte - ‘IS eiste miljoenen losgeld’

De Verenigde Staten hebben eerder dit jaar tientallen commando’s naar Syrië gestuurd voor een geheime missie om Amerikaanse gijzelaars te bevrijden uit de handen van IS. Deze missie mislukte, aldus het Pentagon vanmorgen. The New York Times meldt daarnaast dat IS aanvankelijk miljoenen dollars losgeld eiste voor de gegijzelde journalist James Foley.

President Obama tijdens een persconferentie naar aanleiding van de dood van Foley. Foto AFP / Nicholas Kamm

De Verenigde Staten hebben eerder dit jaar tientallen commando’s naar Syrië gestuurd voor een geheime missie om Amerikaanse gijzelaars te bevrijden uit de handen van IS. Deze missie mislukte, aldus het Pentagon vanmorgen. The New York Times meldt daarnaast dat IS aanvankelijk miljoenen dollars losgeld eiste voor de gegijzelde journalist James Foley.

De Amerikaanse speciale eenheden wisten de gijzelaars tijdens hun missie niet te lokaliseren, zo schrijft persbureau AP op basis van de VS. Een van deze gijzelaars die de eenheden wilden bevrijden was de journalist James Foley, die door de terreurgroep Islamitische Staat is onthoofd. IS gaf deze week een video vrij van de onthoofding van Foley. In de video stelt de beul dat de moord op Foley een vergeldingsactie betrof voor de Amerikaanse luchtaanvallen op doelwitten van IS in Irak.

Inlichtingendiensten dachten te weten waar ze waren

President Barack Obama gaf toestemming voor de missie, nadat inlichtingendiensten hadden aangegeven de plek in Syrië te hebben gevonden waar de gijzelaars gevangen zouden zijn gehouden. De commando’s troffen ter plekke echter geen gijzelaars aan. Na een vuurgevecht met opstandelingen, waarbij meerdere strijders zouden zijn gedood, trokken ze zich terug.

Gisteren gaf de IS een video vrij van de onthoofding van Foley. IS dreigt opnieuw een Amerikaanse journalist te vermoorden als de Amerikaanse luchtaanvallen tegen de terreurgroep in Irak voortduren.

Familie Foley: IS wilde miljoenen

De terreurgroep IS eiste aanvankelijk miljoenen dollars losgeld voor Foley, zo schrijft de NTY op basis van de familie van de vermoorde journalist en een voormalige gijzelaar, die ook in handen van IS was.

De VS zouden hebben geweigerd het losgeld te betalen. Meerdere Europese landen maakten wel miljoenen over naar de terreurorganisatie om de levens van hun ingezetenen te sparen, schrijft de krant.

De druk op de Amerikaanse regering is toegenomen. Zij zou onvoldoende hebben gedaan om het leven van Foley te sparen. IS dreigt bovendien andere Amerikaanse gijzelaars om te brengen.

Lees ook: Wat bracht James Foley naar Syrië, en hoe is hij verdwenen?

    • Annemarie Coevert