Nederland heeft de jeugd en wie weet ook de toekomst

Twintig jaar jong is Liza van der Most, en zie de rechtsback van Ajax brutaal mee naar voren opstomen in haar eerste interland tegen Brazilië, nummer zes van de wereld. Spits Vivianne Miedema is zelfs nog twee jaar jonger, maar de nieuwe aanwinst van Bayern München laat zich geen moment wegzetten door het sterke Braziliaanse verdedigingsduo.

Het Nederlands vrouwenteam kwam gisteren in een vriendschappelijk duel niet verder dan 0-0 tegen de getruukte Braziliaansen. Maar de ploeg van bondscoach Roger Reijners, veertiende op de wereldranglijst, was vrijwel steeds baas op het veld tegen de hoger ingeschatte tegenstander. Verdedigend solide, steeds beter in de opbouw en het vooruit verdedigen. En dat met een ploeg die blijft verjongen. „Er gebeuren veel goede dingen”, concludeerde Reijners na afloop.

In de rust van het duel in de Nijmeegse Goffert werd Oranje onder 19 gehuldigd, dat in juli Europees kampioen werd. Van dat team doen Dominique Janssen en Miedema al mee bij het ‘grote’ Oranje. De laatste is zelfs dragende speelster. Ook gisteren toonde de spits haar grote kwaliteiten. De overstap van Heerenveen naar Bayern pakt goed uit. „Je moet elke training op je tenen lopen, daar word je alleen maar sterker van.”

In september speelt Nederland cruciale duels tegen Portugal en Noorwegen om kwalificatie voor het WK 2015. Doel is de tweede plaats in de groep en deelname aan de play-offs. Op de langere termijn wil voetbalbond KNVB het EK 2017 naar Nederland halen. „De toekomst ziet er goed uit”, zegt bondscoach Reijners.