Rusland sluit McDonald’s

Stond McDonald’s in Moskou bijna een kwart eeuw geleden symbool voor de nieuwe openheid, nu staat de fastfoodtent voor de nieuwe geslotenheid.

Gisteren en vandaag maakte de Keuringsdienst van waren bekend dat de McDonald’s-filialen in Rusland om hygiënische redenen dicht moeten. De meest bekende McDonald’s is op het Poesjkinplein in Moskou. In januari 1990 ging deze eerste vestiging in een socialistisch land open. De Sovjet-Unie was toen in de greep van de glasnost. Wat de toegang tot tot dan verboden boeken en films voor de intelligentsia was, was de komst van McDonald’s voor de burger. Op de eerste dag op het Poesjkin-plein werd het restaurant bezocht door 30.000 Moskovieten. En de lange rijen bleven.

Nu, 24 jaar later, telt het land 438 McDonald’s, waar elke dag bijna een miljoen Russen eten: 7 promille van de totale bevolking.

Zoals de opening een politiek project was, zo is de sluiting dat ook. In de Doema wordt al langer gevraagd om sancties tegen fastfoodketens, met voedselveiligheid als alibi. Hoe ver deze symboolpolitiek gaat, moet blijken. Gisteren heeft Moskou de sancties tegen sommige melkproducten teruggedraaid omdat die in Rusland niet worden geproduceerd en de markt niet zonder kan.

    • Hubert Smeets