Verlies voor ‘tijdbom’ BAM door twee projecten - topman Nico de Vries met pensioen

Foto ANP

BAM heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een verlies geleden van 6,6 miljoen euro. Dat komt mede door al eerder dit jaar gemelde verliezen bij twee bouwprojecten, meldt het bedrijf vanochtend bij bekendmaking van de halfjaarcijfers. De omzet was met 3.382 miljoen euro 4,6 procent hoger dan vorig jaar.

Met verdere verliezen op de twee probleemprojecten hoeft volgens het bedrijf geen rekening gehouden te worden. De klussen zijn ‘stabiel’, zo meldt topman Nico de Vries, die op 1 oktober vertrekt als bestuursvoorzitter. Hij gaat met pensioen.

Het bouwbedrijf maakte begin juli al bekend te rekenen op een afschrijving van 75 miljoen euro op twee infrastructuurprojecten in Duitsland en Groot-Brittannië. Dat blijkt nu een verlies van 68 miljoen te zijn. BAM beloofde om in de toekomst nog beter te zullen kijken naar welke bouwklussen worden aangenomen.

‘Een gemengd beeld’

“De resultaten voor de eerste helft van 2014 tonen een gemengd beeld”, zo stelt De Vries. Waar BAM op de twee bouwklussen flinke verliezen moest incasseren, loopt de rest van de projecten volgens hem wel goed. De Vries spreekt van bemoedigende trends op de Nederlandse woningmarkt, goed voor de woningbouwactiviteiten van BAM.

De geruststellende woorden van De Vries komen een dag na een vernietigend rapport van zakenbank Kempen & Co. Analisten van de bank voorspelden dat na de recente afwaardering nog meer tegenslagen zullen volgen en adviseren daarom het aandeel van de bouwer te verkopen. BAM zou een “tijdbom” zijn. Het aandeel daalde daardoor gisteren behoorlijk.

Topman weg per 1 oktober

Nico de Vries vertrekt op 1 oktober als topman van BAM. De Vries gaat met pensioen en wordt opgevolgd door Rob van Wingerden, die nu al in de bestuursraad van het bouwbedrijf zit. Wel blijft de scheidend bestuursvoorzitter nog een half jaar in dienst als adviseur.

Naast De Vries legt ook bestuurder Martin Rogers zijn functie neer. Hij gaat na 35 jaar op zoek naar een functie buiten BAM.

    • Anouk van Kampen