PSV langs Soligorsk, Twente, PEC Zwolle en Feyenoord spelen gelijk

De Europa League. Vier wedstrijden vanavond. De uitslagen: FK Qarabag – FC Twente 0-0, PSV – Sjachtjor Soligorsk 1-0, Zarja Loehansk – Feyenoord: 1-1, PEC Zwolle – Sparta Praag: 1-1.

De Europa League. Vier wedstrijden vanavond. De uitslagen: FK Qarabag - FC Twente 0-0, PSV - Sjachtjor Soligorsk 1-0, Zarja Loehansk - Feyenoord: 1-1, PEC Zwolle - Sparta Praag: 1-1.

FC Twente in Azerbeidzjan

FC Twente heeft zich een prima uitgangspositie verschaft tegen FK Qarabag in de laatste voorronde van de Europa League. In Azerbeidzjan kwam de ploeg van coach Alfred Schreuder niet tot scoren, maar incasseerde het ook geen treffers: 0-0. Twente kan de klus volgende week in eigen huis klaren.

De Enschedeërs begonnen op de beroerde grasmat in Bakoe voorzichtig. Qarabag, waar voormalig FC Utrecht- en NEC-speler Leroy George na een halfuur geblesseerd uitviel, nam het initiatief, maar tot veel kansen leidde dat niet. Vijf minuten voor rust moest doelman Nick Marsman wel ingrijpen toen een tegenstander voor hem opdook.

In de tweede helft kroop Twente meer uit zijn schulp en aanwinst Hakim Ziyech, die een basisplaats had gekregen van Schreuder, stelde de keeper van de Azerbeidzjanen op de proef. De Tukkers konden niet voorkomen dat ook Qarabag zo nu en dan nog gevaarlijk werd, maar de remise biedt perspectief voor de return.

PSV thuis

PSV heeft nagelaten om al een grote stap richting de groepsfase van de Europa League te zetten. De ploeg van coach Phillip Cocu won thuis nipt met 1-0 van Sjachtjor Soligorsk. Adam Maher maakte na een klein uur spelen het enige doelpunt, waardoor PSV wel met een voorsprong afreist naar Wit-Rusland.

Het duel in de laatste voorronde werd voorafgegaan door een minuut stilte voor Pedro Salazar Hewitt, de deze week op 55-jarige leeftijd overleden perschef van PSV. Tot onvrede van heel Eindhoven blies scheidsrechter Pavel Balaj echter na amper tien seconden al op zijn fluit.

PSV voerde vanaf de aftrap de boventoon, maar had moeite om kansen te creëren tegen het stugge Soligorsk. Voor rust waren Joshua Brenet, Luuk de Jong en Memphis Depay dicht bij de openingstreffer, maar zij waren onzorgvuldig in de afronding.
Na rust moest doelman Remko Pasveer, die de voorkeur kreeg boven Jeroen Zoet, een paar keer reddend optreden, voordat Maher de ban brak. Zijn lage schot werd van richting veranderd. Direct daarna ontsnapte PSV aan de andere kant toen de Wit-Russen dichtbij de gelijkmaker waren.

Het bleek een van de weinige aanvallende acties van de bezoekers te zijn. Luciano Narsingh, Depay en vooral Luuk de Jong verzuimden vervolgens om de 2-0 binnen te schieten.

Feyenoord in Kiev

Feyenoord heeft zich een redelijke uitgangspositie verworven voor het bereiken van de groepsfase van de Europa League. De Rotterdammers speelden de heenwedstrijd van de play-off tegen Zarja Loehansk met 1-1 gelijk. In Kiev maakte Mitchell te Vrede zeven minuten voor rust de openingstreffer van Makysm Bilyy ongedaan.

Zarja komt uit het door separatisten beheerste oostelijk deel van Oekraïne. De wedstrijd werd daarom in Kiev gespeeld. Over een week is de return in de Kuip. Feyenoord had de eerste helft zijn zaakjes onder controle, maar liet na om op voorsprong te komen. De rekening kreeg de ploeg van Fred Rutten na 26 minuten gepresenteerd. De eerste keer dat Zarja zich bij het Rotterdamse doel meldde, was het direct raak via een vrije trap van Bilyy. Nog voor rust kwam Feyenoord langszij. Te Vrede tikte binnen na een voorzet van Luke Wilkshire.

In de tweede helft kroop Feyenoord aanvankelijk door het oog van de naald toen de thuisploeg drie opgelegde kansen onbenut liet. In de slotfase hervond Feyenoord de controle. Lex Immers, Te Vrede en Tonny Vilhena kregen riante mogelijkheden om hun ploeg de zege te schenken, maar hadden hun vizier niet op scherp.

Minister Timmermans was bij de wedstrijd aanwezig:

PEC Zwolle thuis

PEC Zwolle heeft in zijn allereerste optreden in Europees verband gelijkgespeeld. De ploeg van coach Ron Jans speelde tegen Sparta Praag met 1-1 gelijk. Invaller Jody Lukoki zette Zwolle op voorsprong. In de 82e minuut maakte Ladislav Krejcí gelijk. Zwolle mag desondanks nog dromen van de groepsfase van de Europa League.
(Novum)