Generaal Cahn-ocha premier

Generaal Prayuth Chan-ocha, de leider van de junta die in mei de macht greep in Thailand, trekt zijn uniform uit en wordt de nieuwe premier van het land. Het parlement heeft hem vanochtend unaniem voorgedragen. Prayuth was de enige kandidaat en zijn benoeming is slechts een formaliteit. Prayuth gaat volgende maand met militair pensioen. Het besluit van het parlement lijkt bedoeld hem aan de macht te houden om politieke hervormingen door te voeren. Die zijn volgens critici vooral bedoeld om de invloed van de verdreven regeringspartij in te perken en een klein elitegroepje dat in geen tien jaar de verkiezingen gewonnen heeft, in het zadel te helpen. De stap van Prayuth komt niet als een verrassing, sinds machtsgreep op 22 mei trad hij op als de facto premier. De afgelopen jaren was hij de bevelhebber van het leger. Koning Bhumibol moet de benoeming van Prayuth formeel bekrachtigen. Dit zal naar verwachting binnen een week gebeuren. (AP)