Moordenaar van Dirk Post opnieuw langer in jeugdinrichting

De plek aan de rand van het Urkerbos bij Urk waar eind 2009 het lichaam van de 14-jarige Dirk Post werd gevonden.
De plek aan de rand van het Urkerbos bij Urk waar eind 2009 het lichaam van de 14-jarige Dirk Post werd gevonden. ANP / Koen van Weel

Jaap van der H., die eind 2009 de 14-jarige Dirk Post vermoordde, is door de rechtbank nog niet geschikt bevonden voor een terugkeer in de maatschappij. De inmiddels 20-jarige Van der H. moet nog zeker een jaar behandeld worden in een kliniek.

De veroordeelde bracht zijn Urkse dorpsgenoot op 18 november 2009 met 47 messteken om het leven in het Urkerbos. Een klein jaar later kreeg hij van de rechtbank in Enschede de hoogst mogelijke straf: een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Post zou een geheim van Van der H. hebben doorverteld, wat een rol zou hebben gespeeld bij de moord.

‘Goede vooruitgang’

Psychologisch en psychiatrisch onderzoek voorafgaand aan de zaak in 2010 schetste een beeld van een jongen die gefascineerd was door horrorfilms, gewelddadige computerspellen en messen en lijdt aan een psychotische stoornis. De Raad voor de Kinderbescherming hield het op een ontwikkelingsstoornis. Jaap van der H. boekt volgens deskundigen van zijn kliniek goede vooruitgang maar zij deden een verzoek tot meer tijd voor verdere behandeling, iets wat vandaag door de rechter in Lelystad werd gehonoreerd.

Van der H. werd veroordeeld tot verblijf van in elk geval drie jaar in een inrichting voor een ontwikkelingsstoornis of psychische aandoening. Dat verblijf is nu met twaalf maanden verlengd en kan hierna met nog maximaal drie jaar verlengd worden.

In november 2012 werd de jeugd-tbs van Van der H. al eens verlengd met anderhalf jaar. Twee 13- en 14-jarige medeverdachten in de zaak werden in 2010 vrijgesproken.

    • Jules Seegers